-->


Jumaat, 31 Mei 2013

My BFF's Wedding

 Esok 1hb Jun 2013 akan menjadi kenangan manis untuk 2 orang sahabat baik Yong. Mereka akan melangsungkan majlis perkahwinan bersama dengan pilihan hati masing-masing. Perasaan Yong bercampur baur. Sedih ada. Gembira ada. Yelah, lepas ni masing-masing akan ada kehidupan sendiri. Mesti dah susah nak contact & hang out sekali. Bukan kata lepas kahwin, sebelum kahwin pun dah jarang berjumpa. hehe. 

Bestfriend dari umur 7tahun. -MASTURA-

Gambar kat atas ni masa bulan 4 yang lepas. Mastura dah selamat diijabkabulkan dengan pasangannya, Afiq dengan sekali lafaz. tengok hidung depa, sama kan? Yong usik Mastura pasal hidung ni, terus dia marah2 manja. hehe. Kesian Mastura, rushing balik Kedah. malam ni baru sampai. Dia pun tak sempat nak merasa prepare wedding start dari time nikah ari tu lagi. Bertunang pun tak balik. Mak dia yang jadi wakil terima cincin. Yelah, member Yong sorang ni bz dengan study. Kalau tak, bulan 6 ni dah abis study tapi tetiba je Kementerian Pelajaran extend minggu exam. Hai apala nasib member aku sorang ni.

Nasib baik la Mastura ni ada kakak-kakak ipar yang kreatif. Depa tolong hiaskan bilik, gubah hantaran & prepare goodies bag untuk Mastura. Hmm kalau macam Yong ni, semua kena buat sendiri la nanti. Harap-harap ada la yang datang menolong nanti. 

Hampir 17tahun kami berkawan, berkongsi cerita suka duka dan bergaduh. Haha..tak feel la kalau takda adegan bergaduh. Mastura ni lagi banyak cakap dan mulut pun boleh tahan laser dari Yong. Haha. Kalau dok dengan dia, mesti Yong ni jadi tukang dengar je. Banyak betul cerita dia. Yong harap Mastura tak lupakan Yong walaupun dah jadi isteri orang. :)

Ok. Next story pula.
 
Bestfriend since zaman diploma, -KEMA-

Yang comey kecik2 tu la Kema. Ni gambar masa kami pergi holiday sama2 kat Langkawi masa tahun 2010. Dah lama pun. Yong selesa kawan dengan Kema. Dia ni orangnya lembut, kemas dan tak banyak cakap. Beza sangat dengan Yong. Perbezaan tu la yang merapatkan hubungan sesetengah orang kan? betul ke tak?
Tak sangka Kema pun akan tamatkan zaman anak dara esok. Seriously, Yong sangat terkejut bila dia gitau nak kawin 1hb jun. Dia pun tunang senyap2 bulan 3 aritu. Lagipun, bertunang memang tak digalakkan untuk heboh2 kan? Kema dok kat negeri Cik Siti Wan Kembang, Kelantan. Dia harap sangat Yong dapat pergi wedding dia dan jadi pengapit. I'm sorry Kema. Yong terpaksa pilih salah sorang je. 

Tadi, Kawan sekelas masa diploma kol Yong. Depa on the way ke Klate. Insyaallah dalam kul 2-3 pagi nanti sampailah depa kat rumah pengantin. Saja tau hampa ni. Nak jeleskan aku la tu..
2 Minggu lagi Yong akan balik UiTM Kota Bharu. Kena dok sebulan untuk finalize thesis dan present depan panel. Maybe, bolehla jumpa Kema nanti

For your information, kampung Mastura sebelah kampung Yong je. Dua orang member yong ni bertunang lambat dari Yong tapi nikah awal. hadoii..rezki masing-masing kan? Majlis resepsi pada tarikh yang sama dan wedding theme pun sama. PURPLE. Memang satu kebetulan.

Lastly, Yong pun nak wish Selamat Pengantin baru kepada kedua-dua sahabat yang pernah hadir dalam cerita dan kenangan hidup Yong. Semoga kalian bahagia hingga ke akhir hayat. Cepat-cepat dapat baby tau. tak sabar nak cubit2. hehe

Juga tak dilupakan Selamat Pengantin baru buat  blogger B2B Ayong. Panggilan nama sama pula.hehe. Semoga friendship kita yang baru berputik ni akan sentiasa bercambah mekar. 
You’re a shooting star i see.
A vision of ecstasy.
 When you hold me, i’m alive.
We’re like diamonds in the sky
Read More

Isnin, 27 Mei 2013

Wedding Review #9 : kad kahwin (Bah 1)

Pejam celik, pejam celik..tengok-tengok lagi 2bulan 2 minggu je nak kenduri kahwin. Macam tak percaya je. Tapi banyak persiapan kenduri dan nikah yang tak settle lagi. Hari ini, Yong nak citer pasal kad kahwin pula. Yong dah lama survey jenis dan harga kad kahwin. Memang dah set dalam otak, taknak tempah kad jenis hot stamping. Ok, kad hot stamping memang cantik dan nampak eksklusif. Tapi..tapi.. haa, kos untuk sekeping kad tu agak mahal bagi pengantin bajet macam yong ni. Sekeping kad hot stamping tu boleh mencecah harga 80 sen. OMG..Beli kad mahal-mahal, then edarkan untuk jemputan. Lepas tgk tarikh kenduri dan peta lokasi kenduri, terus je orang buang kad kita. Sadis tak??  Berbaloii ke kita beli kad mahal-mahal? Itu pandangan mata hati Yong je. Terpulang kat hampa semua nak menilainya. Ada orang tak kisah keluarkan duit lebih semata-mata untuk kad kahwin je. Yong tak mampu.hehe. ai student lagi, perbelanjaan kahwin pun harap duit mak abah, tunang dan ptptn je..

Actually, yong dah pun tempah kad kahwin dari awal bulan 4 aritu lagi. Pakej yang berjaya menawan hati Yong adalah dari SBS Kad Kahwin.. clap..clap.. hehe. Kebetulan masa tu, SBS  tengah buat promosi pakej RM1000 untuk 1000 buku doa, 1000 v box dan percuma 1000 keping kad kahwin. Murah kan? Yong dah nyaris nak amik pakej ni tapi tak jadi selepas berfikir panjang. Usop la mangsa keadaan. Hari2 yong msg/kol tanya dia berbaloi x amik pakej tu? pembaziran ke tak? rasa2 v box tu muat tak untuk letak cenderahati?

Usop sampai cakap kalau dah berkenan amik je jangan fikir sangat. Mak pula x berapa setuju, dia cakap buat apala beli banyak2 sangat. "Kad kahwin beli yg jenis A4 fotostat banyak2 dah la".. ohhh nooo.. sejimat-jimat Yong pun, Yong nak juga ada kad kahwin cantik-cantik. First impression orang kat wedding kita kan melalui kad juga. Ish apala yang aku bebel panjang sangatt ni..

 Pakej promosi gempak RM1000


Then, lepas bincang dan tanya dengan mak, mak kata nanti Pakat (kalau kat tempat lain panggil Geng rewang) akan bagi paper bag atau pun bagi duit untuk beli paper bag. So, Yong pun tak jadi amik pakej kat atas ni.

Sesi pencarian diteruskan lagi..

 Pakej SBS 1


 Pakej SBS 2
Aduh..sangat berkenan dengan kad ni, tapi stok dah abis


 Pakej SBS 3


 Pakej SBS 4


 Pakej SBS 5


 Pakej Sbs 6
Yang ni pun cantik juga..


Pakej Sbs 7
Kena dengan tema belah Usop.

 
  Pakej SBS 8


Gambar-gambar di atas pula adalah Pakej buku doa dan kad kahwin. Memandangkan Yong tak mau amik Paper bag, jadi Yong pun decide nak amik pakej ni. 

Pakej A (RM680)
 1000pcs Kad kahwin (kertas Artcard 250g tebal & licin)
500pcs buku doa rabbana
Kad jatuh 25sen sekeping, buku doa 75 sen sekeping
Selebihnya duit pos

Pakej B (RM980)
 2000pcs Kad kahwin (kertas Artcard 250g tebal & licin)
1000pcs buku doa rabbana
Kad jatuh 23sen sekeping, buku doa 65 sen sekeping
Selebihnya duit pos

Kos penghantaran hanya sah untuk Semenanjung Malaysia shj.
Kalau Sabah & Sarawak, ada extra charge kot.


Yong amik Pakej A.  Ekceli, Yong sangattt jatuh cinta dengan design Pakej Sbs 2 tapi apakan daya pihak SBS gitau stok dah abis dan kaler tak boleh ditukar. Tema majlis resepsi Yong kaler hijau. Time ni duit dah bank in, tapi baru nak tanya stok kad ada ke takda. Tawakal jela. Untuk pakej kad ni, ia hanyalah READY MADE bukan CUSTOM MADE. Kalau nak custom made, kenala tambah duit lagi. Yong taknak..hehe.

Yong dah pilih kad dan buku doa. Pihak SBS pun dah siap print dan depa cakap akan pos setelah Yong bank in baki bayaran. Yong dah bank in tadi. Insyaallah, esok depa pos kad dan buku doa tu. Tak sabar nak tengok ok ke tak.

P/s: Rasa dah panjang sangat citer pasal kad dalam entry ni. Nanti Yong akan update pasal pemilihan kad kahwin, buku doa dan proses berurusan dengan pihak SBS Kad Kahwin.

Read More

Rabu, 22 Mei 2013

Mimpi Pregnant

 
 
 Tengok tajuk tu.. aiiya, belum kahwin dah mimpi bukan-bukan. 
Semalam tido lambat, dalam kul 2.30pagi. Padahal bukan buat apa-apa pun. 
Buat bunga reben untuk letak kat hamper pun sekejap je.
 
Sumber gambar: graphicleftovers.com
 
 
Meh nak story pasal mimpi semalam. Yong tak ingat sapa yang terlibat dalam mimpi tu tapi seingat Yong kan, Yong ada la dok dengan satu geng kawan ni. Tetiba ja Yong rasa sakit sangat perut. Rasa kejang dalam perut. Then, Yong bagitau dekat member2 kat situ. Terus sorang member ni paksa Yong buat pregnancy test. Apa kes??
 
Yong taknak. Member tu paksa juga. Ni part lawak, nak tau pregnancy test dlm mimpi tu cmna? Member tu amik sejenis dakwat dan calitkan kat ibu jari kaki Yong. Then, tunggu perubahan warna dalam beberapa minit. Kalau warna berubah, maksudnya Yong mengandung.. hahahaha
 
Lebih kurang selepas 3 minit, dakwat tu berubah warna. Maksudnya, Yong mengandung. Then, celah mana tak tau ada nurse bagi buku laporan kesihatan kat Yong. Bangun dari tido, terus pegang perut. Fuhh, nasib baik tak mengandung betol-betol. 
 
Datang opis, terus buka gmail & chatting dengan Nisah. Citerla pasal mimpi ni kat dia. Dia gelak. dia kata ni kes demam PRU ke ataupun tak sabar nak ada anak? hehehe. Yong rasa punca mimpi Yong ni sebab kebelakangan ni, Yong rasa takut sangat nak kahwin lepas baca di blog2 pasal pengalaman bersalin. Lagi pun, Yong dah dengar cerita dari pensyarah & member pasal kena seluk kat dalam daerah miss V untuk lihat bukaannya dan lepas bersalin normal kena jahit.. wahh..ngeri betol. 
 
Kak opis kata sebelum kahwin dulu pun, dia ada perasaan takut juga. Cuma dia sematkan dalam fikiran, kalau perempuan lain boleh lalui kesakitan tu, dia pun boleh lalui juga. Tabik spring untuk tok Yong yang ada anak 11 orang..

P/s: Yong memang nak sangat hari-hari update pasal progress wedding, tapi banyak kekangan. Internet slow+ blog problem. sangat stress
 
Read More

Ahad, 12 Mei 2013

Selamat Hari Ibu

 
 
Hari ni 12hb 5 2013 adalah hari ibu. Selamat Hari ibu kepada semua wanita yang bergelar ibu dan bakal ibu. Jasa seorang ibu sangat tidak ternilai. Yong sayanggg sangat kat mak. Dialah pengkritik tetap, tukang masak hebat, wanita kental...tak tertulis pengorbanan mak kepada seorang anak sulung yang sangatt degil, kuat membantah dan cepat terasa hati ni. Yong mengaku, Yong memang tak pandai nak luahkan/tunjukkan perasaan sayang Yong dekat mak. Yong harap mak faham walau macamna teruk perangai/karenah Yong, Yong tetap sayang dan hargai mak. 
 
Ini adalah cerpen yang Yong buat khas untuk mak. Kononnya nak masuk Pertandingan menulis esei yang dianjurkan oleh Majalah harmoni, tapi asyik lupa nak pos. Tengok2 dah dekat due date. hehe.. 
Post kat sini jelah.
 
Esei Ibu Kaulah Ratu Hatiku
Setiap manusia di muka bumi ini dilahirkan dari rahim seorang ibu kecuali Nabi Adam a.s dan Siti Hawa. Nabi Adam dijadikan daripada tanah, manakala Siti Hawa dijadikan dari rusuk kiri Nabi Adam a.s. Saya tidak terkecuali. “Mak”, adalah panggilan untuk perempuan yang telah melahirkan dan membesarkan saya dengan penuh kasih sayang. Insan mulia ini merupakan orang yang sentiasa membantu, menasihati, mendidik dan membimbing saya dari kecil hinggalah ke peringkat dewasa.

Saya datang dari keluarga berpendapatan sederhana dan mempunyai lima orang adik-beradik. Abah saya cuma bekerja sebagai kerani sekolah. Kos sara hidup yang tinggi pada masa kini menyebabkan emak saya sentiasa berusaha membantu meringankan beban ayah. Seawal jam 3.30 pagi, emak sudah bangun dari tidur dan menyediakan beberapa jenis kuih-muih untuk dijual di beberapa tempat. Selepas menghantar kuih-muih di kedai-kedai untuk dijual, emak akan bersiap-siap untuk keluar menoreh getah milik Felcra Bukit Tampoi. Emak seorang wanita cekal yang sentiasa bersabar dan tidak pernah mengeluh keletihan.

Kadang kala banyak kuih-muih yang diletakkan di kedai-kedai tidak habis dijual. Emak tidak berputus asa. Kadang kala, getah dicuri oleh orang yang tidak bertanggungjawab. Emak sabar. Pada musim hujan, emak tidak dapat keluar menoreh. Ini sedikit sebanyak akan menjejaskan pendapatan keluarga. Beliau akan mengambil insentif dengan menerima tempahan membuat tapai pulut. Walau bagaimanapun, kami adik-beradik, tidak pernah dibiarkan perut kosong.

Pernah terlintas di fikiran saya “Adakah saya mampu menjadi seperti emak?” Wajah emak lebih tua berbanding usianya disebabkan dia sentiasa melakukan kerja-kerja berat. Emak melakukan tugasnya sebagai seorang isteri dan ibu dengan penuh kasih sayang. Saya dan adik pernah dirotan teruk dengan abah pada masa kecil gara-gara malas untuk bersolat. Emak menangis teresak-esak sambil memeluk abah supaya berhenti memukul. Hebatnya kasih seorang ibu, Saya sentiasa berdoa semoga emak sentiasa berada di bawah rahmat Illahi dan dipanjangkan usia. Emak, kaulah ratu hatiku.
P/S: Syarat pertandingan esei tidak boleh melebihi 300 perkataan. Kalau ikutkan hati, nak je karang lagi. Rasa macam tersangkut dan tak best je baca esei ni.haha
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Farhain Azmi Designed by azhafizah.com