-->


Selasa, 30 Julai 2013

Idea Tudung Kahwin

 
Serabut tak serabut lagi seminggu lebih nak kawin, tudung pun takda lagi. hoho. Tudung nikah Yong dah tempah kat kawan Yong, dia baru je start buat bisnes tudung kecil-kecilan kat FB. Dia kata cari duit cuti sem ni. Untunglah orang yang pandai jahit ni. Yong tangan kayu. hehe. Yong request buat halfmoon shawl warna cream.Baju nikah Yong kaler cream. Sedihh bila cakap pasal baju nikah ni. Tunggula next entry.
 
Dah 2 hari badan Yong lemah sangat, tak boleh nak buat apa pun. Kepala jadi pening. Taktaula simptom bridezilla atau penangan nak amik test ulangan JPJ kelmarin. Tak tido sampai koi 4 pagi u olls sebab risau gagal lagi. Dahla sebulan lebih tak drive keta. Tawakal je masa nak pi test tu. Alhamdulillah lulus akhirnya. Short story je lah sebab point utama nak citer pasal tudung. Tunggu entry berkaitan test JPJ. 
Hoho. Ada ka yang nak baca?
 
Yong tak suka sangat tudung awning ni. Rasa macam tak kena ja dengan muka Yong bila pakai. Lagipun yong ni berkaca mata. Muka pula tak bulat sangat, tak petak sangat..camna tu? hehe. Tudung awning tu Yong pakai bila nak pi pekan dekat2 dengan umah, pi sidai kain & sambut tetamu yang datang rumah. Konklusinya, a BIG NO untuk tudung awning untuk majlis nanti. Tudung awning ni mostly paras-paras dada ja..I tak gemar sangat. Mak andam pula suka masukkan tudung dalam baju masa majlis kawin. Kenapa ye? Kalau tak masukkan tak boleh ke? Bagi Yong tak manis bila buat camtu sebab menampakkan bentuk dada si pengantin perempuan.
 
 
 Kan manis kalau bakal pengantin berhijab macamni..hehe
 
Sumber: Eja Shahril Collection 
 
Kak Eja ni memang ambil tempahan buat tudung dan dress pengantin pun. Semuanya memenuhi kriteria pemakaian muslimah dan mengikut syariat. Bagi sesiapa yang berniqab pun boleh tempah niqab pengantin kat Kak Eja. Seriously, Yong suka semua design2 dia. Sayanngg lambat jumpa link dia. Kalau tak, dah lama tempah tudung kat dia. Ye ke? haha. Mahal sikit untuk pengantin bajet macam Yong. Rata-rata RM160 ke atas.
 
 
Yong teringin juga nak pakai tudung gaya arab macamni
 
 
 
 
 
 Baju sanding Yong kaler sebijik macam gambar kat atas ni. Detail manik kaler biru. Terpikir nak pakai tudung kaler putih atau baby blue sebab veil dah warna sama macam dress
 
  Cantik kan bentuk muka Aida gadis melayu?

Adik-adik Yong tak berapa setuju bila Yong nak pakai tudung camtu. Taktau la apa sebabnya. Yang Yong pasti, depa mula tak suka lepas tengok Makcik Dilah ( mak sedara sepupu sebelah abah) kawin pakai macamtu. Eh, sapa yang pengantin sekarang ni? Suka hati aku la nak pakai camna pun. Boleh gituu? haha.
 
Kak senior masa sekolah menengah dulu ada share Page FB kat Yong. Dia kata dia boleh custom made tudung kalau Yong nak.Ni contoh shawl halfmoon yang dia promosi sempena raya ni. Kak nadia jangan marah ye yong letak pic ni.
 
Sumber : vintage bucket
 
Harga promosi RM50. 
Yong dilema samaada nak tempah kat dia ke tak. Kalau jadi, Yong nak request dia buat bagi labuh sikit shawl tu. Agak-agak sesuai tak nak belit2 jadi macam gambar kat bawah ni
 
Berkenan betul dengan detail pada tudung ni. Ada tampalan lace di bahagian leher. Tak tau nak tempah kat mana. Mampu berangan jelah.
 
Then, yong google lagi sampai naik lebam bijik mata ni. Niat di hati nak tempah shawl macam kat bawah ni. Cantik sangat..Tapi dah terlambat sebab diorang dah close order.
 
Boleh pilih sama ada nak manik & pearl di atas bahagian kepala atau di bahagian dada. Gambar kat bawah tu sekali dengan veil. 


Yong suka semua shawl dari Radiusite. Tapi kebanyakkan tak boleh beli online dan cepat sold out

Suka taburan manik dia. Tema majlis bertandang lebih kurang macam gambar shawl atas ni la. :)
Ni pula jenis halfmoon
Sumber: http://www.radiusite.com/


Haish..susah-susah sangat beli jelah shawl plain. Pakai biasa-biasa dahla. Kot-kot leh jadi cantik & gojes macam ni:







Nak cari shawl bidang besar, tak jarang & labuh? TudungPeople ada pelbagai koleksi 
shawl yang menawan hati.

Sumber: TudungPeople


Ini pula contoh pemakaian bawal plain :

 Pengantin ni masukkan tudung dalam baju tapi di bahagian luar baju ada shawl beralun. Nampak cantik la pula. Hai la mata.. hehe.


 
 Akad nikah nanti nak pegang Handbouquet carnation.
 Harap-harap ada rezeki. huhu


  Yong tak pasti irma ni pakai shawl jenis apa. Yang pasti irma sangat ayu..


Cukuplah setakat ni contoh gambar pemakaian tudung semasa majlis
perkahwinan. Tunjuk banyak-banyak nanti pakat juling mata pula. Haha. 

Yong nak bagi tips untuk cari idea tudung/shawl, eloklah kalau tengok kat page atau blog official photographers. Sebab banyak pilihan jenis pemakaian tudung/shawl untuk majlis kawen. Google semata-mata memang susah nak cari idea.hehe..

Bakal kak ipar (Kak Aisyah) ada cakap dia boleh jahitkan manik & pearl kat tudung tapi tudung Yong kena cari sendiri lah. Doakan Yong dapat buat keputusan secepat mungkin ye. Thanx hampa semua. xoxo.


Read More

Jumaat, 26 Julai 2013

Ramadhan Giveaway by ZZ

 
Klik Banner untuk join GA
 
Kena letak link Fb: Link FB Yong kat bawah ni :)
https://www.facebook.com/S.N.farhain?ref=tn_tnmn 
 
Hadiah untuk pemenang:
Pemenang Pertama: Baju Muslimah (RM55-RM60)

Pemenang Kedua: Tudung Awning (RM45-RM50)

Pemenang Ketiga: Shawl atau Tudung Bawal (RM35-RM40)

Pemenang Keempat: Shawl atau Tudung Bawal (RM25-RM30)

Pemenang Kelima: Shawl atau Tudung Bawal (RM15-RM20)

5 pemenang saguhati: Topup bernilai RM10
PEMENANG DIPILIH SECARA RANDOM.ORG. 
*Giveaway ini akan terbatal sekiranya peserta kurang dari 100*
So, taglah ramai rakan anda. 

Giveaway ini berlangsung dari 12 Julai 2013 sehingga 30 Julai 2013

Pemenang akan diumumkan pada 31 Julai. 
 
 
P/S : Yong tak tau nak tag sapa. Yong tag semua followers dan silent readers lah..hehehe

Read More

Simple Giveaway By Mahira Ridzuan

Semangat nak join GA lagi. Alhamdulillah, setakat ni Yong menang 2 GA di blog dan 1 contest di FB. Rezeki ramadhan @ rezeki nak kawen ek? Sebab sebelum2 ni tak pernah menang apa pun. Ok lah, kali ini Yong nak join GA dari blog Bila Aku Berkarya 
 
Klik Banner untuk join GA

Hadiah2 dia pun best. Contohnya pemenang bakal dapat kain pasang & shawl
 
Yong nak tag:

Afiqah Junizan

Nicosikura
Jom join kawan-kawan :)
Read More

Khamis, 25 Julai 2013

Mini Giveaway by Nur Zahirah



Mini Giveaway by Nur Zahirah

 photo banner-mini-giveaway_zpsbaf96cdd.png

Click banner di atas untuk join 

Mini Giveaway dianjurkan oleh Nur Zahirah

Senarai sponsor yang baik hati : Yaya Hatsumi | Cik Amal | Dayah Danish | LailaTiqaa | Hannan Hilal | Nuranis Amar | Amira | Mas Ira Syafila Tan | Izzah Zakaria | Nana Ameer | Fatin Alyaa | Pretty Little Badges - Unique & Cute Design

Senarai hadiah yang awesome : Doodle x5 | Topup RM 5 x5 | Gelang Pastel Colour x1 | Rasha Chiffon Shawl worth RM 20 each x3 | Notebook Comel x2 | Blog Review x2 | Voucher Discount 5% x10 | Badge x10

Giveaway bermula dari 1 Julai  - 28 Julai 2013


Jom meriahkan giveaway ni :)

Read More

DJ Kawen

 
Last minit baru nak cari DJ kawen. Pastu dok rungsing bila kol je semua tak available. Abah pun ada tolong carikan jugak. Yong ni sangat cerewet tau. Siap ada kriteria lagi dalam pemilihan DJ kawen. Antaranya ialah
 
1. Bersuara lunak dan pandai berceloteh
Tetamu yang datang masa kenduri mestilah nak dengar DJ berborak-borak ikut keadaannya. Bukan dok syok sendiri ye dak? Ada masa-masa kita dengar lagu, ada masa-masanya kita dengar DJ berborak. Ini kalau 24 jam dengar suara dia ja mau bernanah telinga ni. Kita pula tak dapat nak tumpukan perhatian pada makanan dan bersembang dengan tetamu lain. haha
 
2. Memasang lagu-lagu yang bersesuaian dengan majlis perkahwinan.
Hari perkahwinan merupakan hari bahagia dan saat-saat yang dinantikan oleh setiap insan. Cheewahh! Tak ke sakit hati bila dengar lagu seperti Pelamin Anganku Musnah dan Pak Long (tak ingat tajuk..apa daa). Pelamin kita dok tersengam cantik nan megah tu, boleh pula DJ nak musnahkan dengan putar lagu cenggitu. Pehal derr.  Apa motipp pasang lagu putus cinta dan sedih-sedih ni? Putarlah lagu yang gembira dan best-best sikit. Lagu P-Ramlee, lagu zaman 80 an & 90 an pun takpa, nostalgia skit. Janji takda adegan menangis meraban macam kena paksa kawen lepas dengar lagu-lagu sedih.
 
3. DJ yang berpakaian kemas & sopan
Yong tak boleh tengok orang yang pakai serabai sangat. Tak tau la mata ni cerewet macam tuan dia juga. DJ pun bagi imej penting dalam sesuatu majlis tau tak? Nak rambut panjang boleh tapi biarlah smart skit macam Edry Hashim, gitaris Malaysia yang selalu buat performance dalam Jom Heboh tu. Sunsilk gituu..haha. DJ pun harus berpakaian kemas & sopan. Janganlah pakai t-shirt yang ada lambang tengkorak ke apa ke. tak manis kan?
 
4. Mengingatkan waktu solat
Kesibukan dalam melayan tetamu kadang kala boleh mengakibatkan tuan rumah dan para jemputan terbabas waktu solat. Terutamanya waktu zohor. Tidak terkecuali juga pasangan pengantin. Harap-harap Yong dan Usop tidak meninggalkan kewajipan Allah yang satu ni. Jadi, penting bagi DJ untuk mengingatkan semua orang Muslim yang berada dalam sesuatu majlis supaya tidak lupa untuk mengerjakan solat.
 
5. Menghormati waktu solat
Lebih kurang macam point no.4, cumanya dalam point ini nak tekankan supaya DJ menghormati waktu solat. Maksudnya di sini, DJ kena bertindak dengan menghentikan memutar lagu-lagu apabila azan sudah berkumandang. Habis je azan, bertindaklah seperti dalam point no 4 tu..Yong ni pakai main letak je point sesuka hati. Malas nak susun-susun dah.
 
6. Tidak berkaroke @ mengajak tetamu berkaroke
Lagha je karoke masa majlis kawen ni. Yong tidak bermaksud untuk mengatakan karoke ni haram sepenuhnya. Yong pun tak tau apa hukum karoke ni sebenarnya. Maaf, ini kelemahan Yong. Tapi, kalau hampa nak karoke dengan family hampa ja, go on ja la. Itukan salah satu cara mengeratkan silaturrahim dalam family. Tapi bila dah ajak karoke masa majlis kawen ni, memang tak ok lah. Sebabnya, ia adalah hiburan yang akan melalaikan tetamu. 
 
7.Memutarkan lagu-lagu berunsurkan nasyid dan zikir
Yong suka sangat dengar qasidah Ya Hanana. Teringin sangatt nak ada DJ yang dapat putar qasidah ni masa kenduri nanti. Nasyid nyanyian artis luar negara seperti Irfan Makki bertajuk Mabrouk  best. Maher Zain- Baraka Allahu Lakuma pun best jugak. Nak yang dalam negara punya? Aish no hal.. Banyak je.Kumpulan seperti InTeam, UNiC, Hijjaz dan Dehearty ada je nasyid yang sesuai untuk majlis kawen. Lagi satu kan, pernah dengar nasyid tajuk Saat Lafaz Sakinah dendangan kumpulan Far East? Sayu je bila Yong dengar. Leh menitik ayaq mata ni, tambah-tambah dekat nak kawen ni memang laju la ayaq mata turun. Lagu nasyid tu bagi Yong sesuai dimuatkan dalam video akad nikah. Sekadar cadangan dari Yong.
 
 
Setakat ini jelah kriteria2 yang Yong list kan untuk DJ Kawen. Hampa ada idea kriteria lain yang diperlukan dak? kalau ada bagilah cadangan kat ruangan komen bawah ni.. Lastly, nak minta tolong sangat2 kepada hampa semua yang tau mana-mana DJ kawen yang best, superb, harga bajet..nak yang murah je Yong ni. haha.  Kawasan utara je terutamanya Kedah. Plissss suggest kat Yong a.s.ap. Thank you very much :)
 
 
Read More

Idea Button Badge

 
Teringin nak tengok family dan sedara-mara pakai button badge atau pun corsage masa kenduri nanti. Tapi kan depa ni kurengg sporting sikit... Sedih tau u olls. Mak Teh (adik kepada mak) Yong siap nak sponsor lagi button badge macam gambar kat bawah ni.
Sumber : Ixora Bazar Door Gift Page
 
 
Mak Teh minta Yong survey dan tanya sedara mara yang lain dulu ok ke tak kalau guna pakai idea ni masa kenduri. Dia tak nak la kalau dah beli pastu ada yang malu-malu taknak pakai pula. Hmmm memang betol pun. Depa tak minat nak pakai benda cenggini. Niat buat button badge ini untuk bagi tetamu senang kenal siapa sedara mara dan keluarga Yong. Mak Teh pun macam frust sangat sebab sedara mara yang lain agak tak sporting. Tak dapatlah realisasikan idea Mak Teh masa kenduri nanti.
 
Dengan masa yang sangat terhad sangat ni, Yong tak mampu nak DIY semua benda.huhu.. By the way, Yong nak syorkan hampa semua tempah button badge kat Ixora Bazar Door Gift Page. Setakat yang Yong dok survey2 ni, kat sini lah tempahan button badge paling murah sekali. 
 
 
Harga Button Badge ni Yong dapat selepas PM kat Fb dia.
***************** Button Badge ***************** *
Diameter 58mm / Pin
10 - 99 pcs = RM1.50 per item
100 - 499 pcs = RM1.30 per item
500 - 999 pcs = RM1.20 per item
 > 999 pcs = RM1.10 per item

Murahkan? Lagipun semua button badge dia cute miutt je.. Geram sangat tau. Nak tengok gambar lagi?






Cute kan? Pastu murah pula. Lagi satu kan Ixora ada buat contest LIKE, SHARE & MENANG 50 pcs Button Badge. Peraduan berakhir pada 31 Julai 2013.
Cara - cara nak Join Contest :
1. Like Fan Page Ixorra Bazar Door Gift Page
2. Klik button Share di bawah gambar ini.
3. Pilih sama ada ingin share di Own Timeline / Friend's Timeline / Group / Page
4. Taip ayat di bawah di ruangan untuk post :

PROMOSI RAYA AIDILFITRI IXORRA BAZAR DOOR GIFT
DOOR GIFT HARD COVER YASIN / ASMAUL HUSNA

5. Taip : cc @Ixorra Bazar Door Gift Page di bawah ayat di atas.
6. Klik button SHARE PHOTO.
7. Contest akan berakhir pada 31 Julai 2013.
8. Pemenang akan dikira berdasarkan jumlah share yang terbanyak.

Yong dah join. Harap-harap ada rezeki. Takpelah kalau takda sedara mara yang taknak pakai, Yong boleh bagi kat rakan-rakan bloggers @ member2 yang datang kenduri nanti. Please wish me luck!

Opps lupa nak cerita, Ixorra juga ada menerima tempahan bunting, sticker, Asmaul Husna, Buku himpunan doa & zikir harian, Note book, Yassin dll. Kena terjah Facebook page @ blog dia lah. Nak cerita satu-satu memang tak terkira lah. hehe. Kat bawah ni Yong sertakan link facebook fan page dan blog Ixorra. Mana tau kan, kot2 ada yang berminat nak buat tempahan. Eh, Yong tak dapat apa-apa tau. Saja ikhlas promot & buat entry pasal Ixorra. hehehe
Add FB : Ixorra Bazar Door Gift II
Like Fan page : Ixorra Bazar Door Gift Page 
Follow blog : http://ixorrabazar.blogspot.com/

Read More

Sabtu, 20 Julai 2013

Jemputan ke Majlis Kawen saya :)

Aish.. susah betol nak update blog skrg ni. Macam2 halangan  & 
perkara yang perlu didahulukan. Lagi 3 minggu je kenduri Yong..huhu. 
Banyak tak setel lagi. Sekarang, Yong dah ada kat Kedah. Dah hantar thesis..Rasa legaa sangat. 
Balik rumah pula macam2 benda nak kena buat. 
 
Macamna dengan posa kawan2 sekalian? Yong setakat ni ok je..Tak tinggal lagi.hehe. Sekarang ni, Yong tolong mak buat kuih-muih untuk dijual. Kuih yang Yong & mak dok jual macam karipap pusing, badak, donat, kasui, kuih sagu, popia, tako, kuih lopis, keria dll. Banyak pula nak disebutkan. Tapi kuih yang yong paling expert nak buat popia jelah.. hehe.Lagi satu, menjadi tugas khas yong buat bekas tako. Senang je nak buat. Guna daun pandan je. Cari duit lebih untuk beli ayam kenduri nanti. Ayam kan dah naik harga. Mahal.. huhu. Ok dah..stop citer pasal kuih-muih ni.
 
Ekceli, tujuan Yong buat entry ni nak jemput rakan-rakan blogger sekalian datang ke kenduri Yong yang akan berlangsung pada 12hb 8 2013, Raya ke-5 berlangsung di Kuala  Nerang, Kedah nanti. Harap kawan-kawan semua dapat datang dan memeriahkan majlis Yong nanti. Kepada sesiapa yang nak kad, bolehla emelkan alamat dan nama penuh kat emel Yong.
 
Ni detail emel Yong:
farhain2010886686@gmail.com

Inilah kad Yong.Simple je kan? 

Masa mula-mula nak tempah kad ni, Yong agak konpius nak letak nama apa kat depan kad. Sama ada Farhain @ Farah @ Kak Yong. Adik suruh letak je nama Kak Yong sebab nama tu memang lebih dikenali di kalangan kawan-kawan. Tapi rasa macam tak glamer pula kan? haha..ngada-ngada. Lastly, Yong decide nak letak nama Farah je sebab tu nama panggilan Usop kat Yong & family pun memang panggil "Farah" instead of "Yong".



Masa ni penuh lagi..Sekarang dah tinggal cikit je sebab banyak dah yang diedarkan.
Yong ada buat review kad kahwin kat sini
 
Yong agak terkilan & hampir nak marah juga pasal kad ni. Nak tau tak sebab apa? Nantilah Yong buat entry lain. Rasa macam tak sedap je nak citer semua dalam entry ni. Tungguuu ye hampa :)
 

P/S: Yong hanya akan pos kan kad pada blogger2 yang Yong kenal & follower Yong sahaja. No Card for ANONYMOUS. Bukan apa..zaman sekarang ni, macam2 boleh jadi. Bahaya.. 
 
 
Read More

Ahad, 14 Julai 2013

Bagaimana mahu menjana pendapatan melalui bisnes sebagai fardhu kifayah?


 11 Julai yang lalu Yong ada terima satu emel daripada maskahwin.com berkenaan dengan Konvensyen Usahawan Muslim. Sebenarnya dalam tahun 2011 lagi, Yong dan Usop memang dah berniat nak melangsungkan perkahwinan. Cumanya hasrat kami tidak dipersetujui oleh kedua-dua ibu bapa Yong. Yong yang tengah berduka lara masa itu, selalu beli buku-buku keagamaan dan hal berkenaan kahwin muda. Bila buka internet je, terus search berkaitan perkara-perkara yang boleh menjana duit. Nak buktikan kat mak abah lah kononnya anak dia ni dah layak berkahwin. hehehe. Itu yang boleh subscribe emel dari maskahwin.com ni. Website maskahwin.com ini adalah website berkenaan panduan pengurusan kewangan untuk bakal pengantin. Jadi, kepada sesiapa yang rasa nak kahwin awal tetapi tidak cukup duit disebabkan pelbagai bebanan seperti hutang PTPTN, ansuran kereta, bayaran sewa rumah, bil elektrik dan air serta lain-lain, Yong cadangkan hampa semua cuba buka website tu. Mudah-mudahan dapat membantu hampa semua mencari idea bagaimana untuk menjana pendapatan sampingan. Promosi sekejap walaupun Yong sendiri tak berkesempatan beli E-book dari maskahwin.com.

Ok  itu cuma selingan sahaja. Entry ni ditaip sebab Yong tertarik dengan jemputan menyertai Pertandingan menulis artikel sempena acara Konvensyen Usahawan Muslim yang akan berlangsung di Dewan Muktamar, Kompleks Pusat Islam(JAWI) pada 7hb September 2013 nanti. Yong amik masa yang lama juga untuk sertai pertandingan ini. Bukan apa, Yong tidak begitu pandai menaip artikel-artikel yang berat. Insyaallah kalau penulisan berbentuk santai, Yong boleh lagi menaip. Ini pun masih keliru sama ada nak guna ganti nama diri 'Yong' atau pun 'saya'. Takut takda pembaca lelaki yang sudi singgah kat blog macam 'girlish thing' ni je..hehehe.

Rasulullah SAW telah menegaskan bahawa kedudukan perniagaan adalah merupakan suatu kedudukan yang tinggi di sisi Allah SWT sebagaimana sabdanya yang bermaksud: "Sembilan persepuluh sumber rezeki (boleh diperolehi) melalui perniagaan"(Hadis Riwayat Tirmizi).

Malaysia semakin berkembang maju. Bidang perniagaan dan keusahawanan semakin mendapat tempat di hati masyarakat. Ibarat cendawan tumbuh selepas hujan. Bidang perniagaan hari ini sudah diinovasikan dengan kemudahan teknologi dan internet. Dunia di hujung jari. Apa sahaja barang keperluan atau kehendak boleh didapati dengan hanya berurusan jual beli di internet atas nama bisnes atas talian (online bisnes). Yong sendiri mempunyai ramai kenalan yang menjalankan perniagaan melalui media sosial seperti facebook. Ramai juga yang mengambil peluang bersempena bulan ramadhan ini dengan berniaga di bazar-bazar ramadhan. Persoalannya di sini, adakah perniagaan yang dijalankan telah mengikut garis syariat yang ditetapkan dalam Islam? dan yang penting sekali terlaksanakah fardhu kifayah kita? 

DEFINISI FARDHU KIFAYAH
Suatu kewajipan apabila sebahagian orang melaksanakannya,maka kewajipan itu gugur bagi yang lainnya seperti berjihad,solat berjamaah,pakar dalam suatu bidang dan sebagainya.Ia terbahagi kepada beberapa bahagian seperti kifayah dini,kifayah duniawi,kifayah syarat hakim dan kifayah tanpa syarat hakim.Fardhu kifayah seperti yang disebutkan tidak diwajibkan kepada setiap individu,tetapi apabila dilaksanakan oleh sebahagian orang,ia dianggap sudah gugur kewajipan semua.Apabila tidak seorang pun yang melaksanakannya maka semua orang akan berdosa.

Oleh itu, Yong nak ajak para pembaca sekalian untuk sertai Konvensyen Usahawan Muslim anjuran MentorNiaga.com dan WangCyber dengan kerjasama PEYATIMAS pada 7hb September 2013, bertempat di Dewan Muktamar, Kompleks Pusat Islam (JAWI). Konvensyen bermula pada pukul 9.00pagi hingga 6.00 petang. Tema konvensyen ialah "Bisnes sebagai Fardhu Kifayah"

Antara speaker-speaker hebat yang akan meluangkan masa memberi sedikit ilmu dalam konvensyen nanti ialah:





Nama-nama yang gah kan? Dalam semua speaker tu, Yong cuma pernah berjumpa dengan Datuk Wira Dr.Haji Ameer Ali Mydin, Pengarah Urusan Mydin Holdings Sdn Bhd. Tahun 2011, Yong ada mengikuti kursus keusahawanan anjuran Kelab Inspirasi, UiTM KB, Kelantan. Jadi, dapatlah mendengar pengalaman dan ilmu yang disampaikan oleh beliau. Tengok muka dia, senyum je kan? Haa, orangnya memang tak lokek dengan senyuman dan bersifat rendah diri. Yong ingat lagi dia pernah cerita, dia hanya akan memesan air suam apabila minum di kedai. Bukan kedekut tapi itulah identiti dirinya. 

Yong tak dapat nak cerita dengan lebih detail maklumat dan latar belakang semua speaker. Takut tersalah bagi informasi je. Hampa semua boleh Google je untuk tahu dengan lebih lanjut. Maklumat di hujung jari. 

Berikut disertakan sekali harga tiket pendaftaran untuk Konvensyen ni :

  • 1 Orang = RM150
  • 2 Orang = RM250
  • 3 Orang = RM300
  • 10 + 1 Orang = RM1000 (10 orang percuma 1)

Lagi ramai yang join, lagi murahkan? Tunggu apa lagi..Cepat-cepat daftar. Ilmu itu tidak ternilai harganya. Betul tak? Mesti hampa nak smash Yong kan.. "Eh, Yong..hang kemain ajak orang join konvensyen tu, hang join tak?" hehe. Yong join kalau Yong menang pertandingan ni je. Boleh gitu juri? 

Bukan kedekut tau. Tapi Yong baru je daftar nama untuk Konvensyen Bidadari 2013 yang akan berlangsung pada 31.8.2013 hingga 01.09.2013 nanti untuk persediaan menjadi isteri dan muslimah solehah. Insyaallah, mudah-mudahan. Aminn..Masa Yong join Konvensyen tu pun, baru 2 minggu Yong berkahwin. Jadi, ada masalah sedikit dari segi kewangan. 

Yong memang minat sangat bidang berkaitan keusahawanan ni. Walaupun Yong ada Bsc in Statistics, Yong tak rasa satu hari nanti Yong akan kerja dalam bidang ni. Yong lebih cenderung untuk minat bidang penulisan dan perniagaan. Tapi tak bermaksud, apa yang Yong belajar dulu tu sia-sia je. Banyak manfaat yang Yong boleh aplikasikan dalam penulisan dan perniagaan nanti.

Yong nak kongsikan impian Yong suatu hari nanti dengan pembaca sekalian. Yong harap suatu hari nanti dapat menulis beberapa buah buku dan buku itu diterbitkan oleh mana-mana syarikat penerbitan. Dalam pada masa yang sama, Yong nak buka satu cafe berkonsepkan kedai buku di mana pelanggan boleh datang membaca buku, majalah mahupun surat khabar sambil bersantai menjamu selera. Adik Yong (Kak Ngah) ada Diploma in Hotel & Katering, Yong percaya suatu hari nanti dia boleh menghasilkan resepi-resepi yang enak. Yong nak bertindak sebagai pengurus dan akauntan kewangan. Manakala Kak Ngah sebagai ketua tukang masak dan penolong pengurus. Yong ada adik lagi tiga orang yang masih bersekolah. Jadi, Yong kena tengok potensi mereka dulu. Tak salahkan kita buat perniagaan keluarga untuk bantu ahli keluarga kita sendiri. Mak Yong pula memang berniaga kuih-muih secara kecil-kecilan. Harap kami dapat ikut jejak langkah mak.

Oklah membebel je tahu. Macamlah semua orang larat nak baca entry yang maha panjang ni. 

Kosongkan jadual anda dan rebut peluang untuk menyertai Konvensyen Usahawan Muslim ini:

Klik link di bawah untuk mengetahui maklumat Konvensyen dengan lebih lanjut:
http://www.konvensyenusahawanmuslim.com 

Klik link di bawah untuk sertai pertandingan menulis artikel ini:
http://www.konvensyenusahawanmuslim.com/contest/#sthash.cJft9YLb.dpbs

Read More

Episod 4: Panggilan telefon

 
Sambungan dari Episod 3
 
 
Urat badan terasa lenguh. Berselirat. Penat. Tak tahu sama ada penat berdiri, penat melayan pelanggan atau pun penat menunggu habisnya waktu kerja. Aku dan makcik hanya berbaring-baring sambil melayan drama TV3. Tokwan duduk di kerusi malas..

Kring..kring..kring,..
Telefon rumah berbunyi. Aku tidak menghiraukannya. Memang sikapku tidak gemar menjawab panggilan telefon. Tok yang baru datang dari arah dapur terkocoh-kocoh menyambut gagang telefon.

"Hello. Assalamualaikum. Nak cakap dengan siapa ni?"

Terus Tok Melah panggil aku. "Kak Yong ada orang nak cakap dengan hang ni ".

Haa sudah. Sapa pulak telefon malam-malam ni? 

"Hello"
"Hai farah.Usop ni. Buat apa tu?"
"Tak buat apa pun. Tengok TV ja. Kenapa kol?". Aku tidak selesa bercakap sementelah Tok memandangku semacam je.
"Saja la nak cakap dengan awak. Awak dah makan ke?"
"Sudah. Oklah bye!" Gagang telefon terus sahaja diletakkan tanpa menunggu respon dari Usop. Aku cemas kalau lagi lama bercakap, lagi banyak soalan daripada Tok dan Tokwan.

"Sapa kol Kak Yong?" Tok mula bertanya.
"Kawan baru cheq kat Pasaraya tu."
"Ada apa dia kol?"
"Hmmm tak taulah kat dia tok"

Aku terus masuk ke bilik tidur dengan diekori Makcik Ely dari belakang. 
"Awat Usop kol hang Kak Yong?"
" Tak taulah kat dia makcik, keja nak mengacau orang je"
"Dia syok kat hang pa"
"Ish, mana ada makcik ni"
"Eh, dia dah ada awek tau. Jaga-jaga sikit"
"La ya ka. Abis tu awat yang suka kacau orang?"
"Saja dia kot. Dia tu kan mulut ramah sikit".

Aku malas nak bertanya siapa awek Usop kat makcik. Biar jelah.. 
Sejak menetap di rumah tokwan Malik, aku makin rapat dengan Makcik Ely. Banyak perkara makcik kongsikan dengan aku. Kisah percintaan dia pun aku tahu. hehehe. Makcik Ely ni boleh tahan ramai peminatnya. Mungkin sikapnya yang peramah berbanding aku yang lebih pendiam. Aku melihat makcik rancak berbalas-balas mesej. Mungkin dia tengah mesej dengan Along. Maklumlah orang tengah hangat bercinta. Aku yang tidak mempunyai telefon bimbit, hanya berbaring menatap atap zink rumah tokwan. Bosannya. 

"Kak yong, hang nak kenal tak dengan sorang mamat ni?" . Makcik mula  memecahkan kesunyian malam
"Sapa makcik?"
" Nama dia Yus. Dia suka mesej-mesej makcik tapi makcik malas nak layan"
"Dah tu tak payahla layan dia. Cheq pun takmau kenal dengan dia"
"Ala aritu makcik tersalah hantar mesej. Tup..tup.. terhantar kat nombor handphone si Yus ni. Start dari situ la, dia dok ganggu makcik. Hang layanlah sat"
"Eh..eh.. takmaulah. Dahla. cheq nak tidoq ni". Apa-apa jelah Makcik Ely sorang ni.

Mata aku mulai layu. Aku dibuai mimpi-mimpi indah. Hanya tersedar apabila bunyi kokokan ayam dan suara tok mengejutkan kami supaya bangun subuh. Aku bangun awal dari makcik dan terus mengambil wudu'. Suasana pagi di kampung yang begitu sejuk menyebabkan aku tersangat malas mandi awal pagi. Tok dan tokwan bangun seawal jam 5 pagi hampir setiap hari. Sarapan sudah tersedia di atas meja. Memang menjadi rutin harian, tok dan tokwan yang akan bersarapan bersama-sama sebelum pergi menoreh getah. Aku dan makcik pula selalu terbabas tidur. Hehehe..

Selesai solat subuh, aku menarik selimut mula menyambung tidur kembali. Anak dara pemalas. Tidur selepas subuh. Itulah diriku. Masuk kerja pukul 10. Sempatlah aku tidur untuk 2jam.

Kring..kring...kring
Telefon rumah mula berbunyi lagi.Aku terkejut dari tidur. 'Sapalah yang telefon pagi-pagi ni? Tak tahukah tuan rumah mahu bersenang-lenang?'

Aku melangkah malas keluar dari bilik menuju ke arah telefon yang diletakkan di ruang tamu. Gagang telefon terus diangkat. 

Siapa yang menelefon pagi itu?

Bersambung.....


Read More

Sabtu, 13 Julai 2013

Wedding Review #7: Hadiah kasut kahwin


Siap Sedia untuk baca Entry yang maha panjang ni...
 
Rasa macam dah lama kan Yong tak buat entry pasal progress kawen. Hmm banyak benda sebenarnya yang nak citer tapi tak tau nak start dari mana. Asyik tertangguh ja. Itu yang jadi idea blocking tu.. Last2 dok update pasal bibliography kisah percintaan Yong & Usop je. Itu pun Usop dok kerah suruh tulis, dia nak baca. Hish, geram betol Yong. Yong suruh dia karang sendiri dia taknak. Mula la buat-buat puji Yong. "Ala, awak kan pandai menulis. Saya mana reti. Eja pun salah". ceh.. Demi tunang tersayang, ikut jelah kehendak dia kan. haha.
 
Ok back to the title of this entry 'Hadiah kasut kahwin'.  Kan lagi sebulan je kan Yong & Usop nak kawen tapi banyak perkara tak settle lagi. Yelah, Yong sibuk dengan thesis dan ViVa. Dok kat Kelantan ni, tak sempat nak prepare semua benda. Sekarang ni rasa gelisah sangat takut tak sempat buat seperti apa yang dirancangkan. Bunga telur & goodies bag pun tak siap lagi. Bilik pengantin mujurlah mak & adik tolong cat. Ikut warna pilihan Yong. Cream. Masalah terbesar Yong sekarang ni tudung dan kasut takda lagi. Camna ni? Ish, baju dah ada. Tudung dan kasut pula takda lagi.
 
Then, Yong mula la survey kat internet ni. Banyak kasut yang yong berkenan tapi harga mahal pula & kedai dia jauh. Kawan Yong, Nisah tak galakkan Yong beli online. Dia cakap better try sendiri kasut tu baru tau ok ke tak. Yong pula macam dilema. Masa dah suntuk sangat ni. Nak cari kat kelantan, tak tau nak cari kat mana. Bukan ngada2 taknak pakai kasut yang butik pengantin dah sediakan. Tapi kebanyakkannya macam gambar kat bawah ni.
 
 
 Sumber: Kasut pengantin

Kaki Yong jenis lebar. Yong rasa macam pelik & tak selesa pakai heels macamni. Lagi satu Yong tak berkenan pattern muncung2 itik tajam ni. Hehe.. owner pemilik kasut ni jangan marah Yong tau. Tapi kalau ada sesapa yang berkenan heels macam gambar kat atas tu bolehla terus pergi ke page facebook ladies shoes. Yong dah letak link kat bawah gambar tu. 

 Hari tu Yong ada buat entry  Idea Kasut Kahwin kan? Masa tu rambang mata kot. Terus kol Usop, minta dia cari heels kat KL siap bagi alamat lagi. Satu kelebihan Usop ni, dia pandai sikit beli kasut kat Yong. Yong ingat lagi dulu Usop ada hadiahkan heels 2 inci lebih, bertumit kaca dan depan heels tu ada reben & batu svaroski yang cantik untuk pakai masa istiadat Konvekesyen Diploma. Jangan tak tau, mak Yong pun suka tau heels tu. Dia cakap kalau takmau, bagi kat dia. Eh3x.. memang tak bagi la kan.

Yong suka heels kat tengah-tengah tu? nampak tak? 



Usop pun dengan baik hati pergilah butik Bella Rina kat Persiaran Permata, KL. Sampai je kat sana, dia terus kol & mms Yong tanya nak kasut yang macamna. Yong pun gitaulah nak heels yang 2-3 inci je. Nanti kalau pakai lebih dari 3 inci, Usop nampak rendah pula. Usop tinggi sikit je dari Yong. Bolehlah nak dikatakan Yong ni kategori perempuan tinggi juga.. hehe.. Perasannn..

Usop gelak-gelak & ejek Yong. Dia cakap macamlah Yong ni tinggi sangat. Then, dia bagi phone kat akak kedai tu. Suruh Yong cakap sendiri
"Adik nak kasut yang macamna?"
"Berapa ye range harga kasut tu semua akak?"
"Dalam RM200- RM5++, ikut pada design"
"Oh. Heels yang 2-3 inci ada tak?"
"Takdalah dik. Semua 5 inci"
"Ala kak..saya risau takut tunang saya nampak rendah je"

Akak tu terus tergelak. Then, dia suggest kat Yong suruh beli kasut kat kedai lain pastu kalau nak tambah manik atau lace, boleh hantar kat kedai dia. Tak silap Yong, harga tampal manik bermula dari RM50. Yong rasa bersalah jugak dengan Usop masa ni sebab macam tak jadi beli je kasut tu. Penat je Usop pergi ke Butik Bella Rina Wedding. Yong minta Usop pergi cari kasut kat kedai-kedai lain pula. Dia taknak dah. Dia suruh Yong cari sendiri kat Kelantan dengan Nisah.. Frust, i tell u.

Yong pun ngadu la kat Nisah. hehe. Nisah ni kawan baik Yong sepanjang study kat UiTM KB ni. Nisah ajak Yong tengok-tengok kasut kat KB Mall. Yong pun ok jelah walaupun dalam hati dah tau tak banyak pilihan sangat kalau pergi sana pun. Jumaat 5hb 7 2013 tepat jam 11 pagi, Yong, nisah & kawan-kawan lain pun pergilah KB Mall. Lagipun, hari jumaat banyak kedai makan tutup. Itu yang pakat2 nak pergi KB Mall cari makanan tu. 

Kami masuk dari satu kedai ke satu kedai lain. Tak jumpa kasut yang Yong berkenan. Ada yang cantik tapi simple sangat dan kebanyakkannya adalah pattern wedges. Lagi satu jenis kulit yang nampak shining sangat. Yong tak suka heels camtu. Yong suka jenis kain baldu atau kulit biasa. Rasa penat sangat jelajah satu KB mall tu. Kesian kat kawan-kawan Yong, bersemangat betul depa tolong cari kasut kat Yong.


Perut mula rasa lapar. Kami pun pergilah ke food court KB Mall.
 Saja nak tayang gambar Yong makan koeyteow sizzling. Sedapp.. 
Tukang masak dia pun hensem..hehehe



Inilah kawan-kawan Yong. Yang hujung sekali belah kiri tue la Nisah. Gambar Yong takda. Saja taknak tayang muka. Nak tengok, tunggu gambar kawen. hahaa

Masa tengah makan ni, Nisah pun tanyalah Yong lebih kurang camni
"Hang takmau tengok kasut kat Parkson ka?"
"Dak kot. Jauh la.Lagipun aku malas nak pi dah"
"Kalau nak pi, jomlah. Ahad ni aku nak balik dah. Nanti takda orang nak teman hang"

Yong pun terdiam. Tengah fikir lah konon-kononnya. Nisah dok paksa-paksa ajak pergi Parkson gak. Dalam hati Yong, apa kenalah dengan kawan aku sorang ni kan. Geram sangat agaknya. Dia bocor rahsia kata dia dan mantan AJK Kelab Re-x (Rekreasi) dah kumpul duit nak belikan kasut kat Yong. Dia nak beli sendiri, dia tak tau Yong suka kasut yang macamna. Itu yang dia pulun ajak Yong keluar hari tu. Yong terus terlopong. Whatts?? Belanja? Yong pun cakap takmau. Macam menyusahkan depa ja. Lagipun Yong dah lama tak aktif dan keluar lepak sekali dengan depa lepas dah letak jawatan dalam Kelab Re-x. Rasa segan & bersalah je kat depa.

Nisah malas dengar alasan Yong. Dia ajak pergi Parkson gak. Kami tahan teksi depan KB Mall pergi Parkson. Kawan-kawan lain tak ikut dah. Depa nak beli barang dalam KB Mall je. Sampai kat Parkson dah dekat kul 1 lebih. Mestilah tutup. Haa, jangan tak tau. Kelantan ni je satu-satunya negeri yang akan tutup semua kedai terutamanya Pasaraya masa solat jumaat bagi menghormati waktu solat. Yong dan nisah merayau-rayau kedai-kedai lain. Tepat kul 2, kami masuk Pasaraya Pantai Timur dulu. Saja nak tengok kalau-kalau ada kasut yang menarik. Hmm takda pun. 

Malas nak buang masa lepas beli stok makanan kat Pantai Timur, kami pun masuk ke dalam Parkson. Dalam banyak-banyak jenama kasut, mata Yong berkenan dengan kasut kat bawah ni ja. Yang lain semua warna hitam dan terang sangat.

Tengah konpius tak tau nak pilih yang mana.


Ok. yang hujung belah kanan tu kosong sangatkan. So, kami buang dalam list pilihan
Yong takmau tayang gambar yong try heels tu. Segann.


 Pandangan tepi heels. Ok tak hampa?

Yong ada cakap Yong taknak pakai heels lebih dari 3 inci kan? sayangnya heels yang cantik2 semuanya lebih dari 3 inci. Tengok harga pula. Oh My God! Lebih dari RM100 ni. Yong bajet bawah RM100. Taknakla susahkan kawan-kawan yang nak belanja tu. Nisah cakap kalau berkenan amik je. Yong pun kol Usop. Yong ni cerewet & susah sikit kalau nak buat pilihan. Siap hantar MMS kat Usop dan Kak Ngah (adik Yong) lagi. Usop cakap dua2 kasut tu cantik. Kak Ngah pula cakap heels yang reben kecik dan warna kelabu tu lagi cantik. Sempat lagi Kak Ngah berleter. Dia kata " aku dah cakap heels yang lawa-lawa semua 5 inci hang tak caya. Kan betoi cakap aku tu. Untunglah ada orang nak belanja".

Haa dekat sejam dok kat rak kasut jenama Zhang Toi tu. Lepas dah puas try dan catwalk hehe..propa ja lebih dalam tu. Yong pun decide nak amik heels yang mana. Mujur ada potongan 25%. daripada harga RM199.90 dapatlah dalam RM149.90. Harga dua kasut tu tak sama tau. Yang lagi satu tu mahal sikit, RM249. Saja takmau habaq, Yong pilih heels yang mana. Hampa try la teka.. hehe. Btw, heels tu 4 inci je. Yong siap kol Usop minta dia pakai kasut yang tinggi sikit masa kawen nanti. Dia cakap nak pakai songkok tinggi. hahaha. 

Akak sales tu cakap kalau beli barang RM150 dapat baucar diskaun RM10. So, Yong pun beli lah stokin. Boleh pakai sekali dengan heels nanti. 

Nisah tengah bayar heels dan stokin untuk Yong. Terkejut akak tu bila terkena flash kamera Yong. 
Opss Sori akak, saya nak letak gambar dalam blog je.

Lepas dapat baucar diskaun tu, kami terus naik ke tingkat atas untuk cari barang yang harga RM10. Malas nak simpan lama-lama baucar tu. Lagipun valid sampai 14hb 7 je. Belum tentu Yong rajin nak pergi Parkson lagi. Nisah takmau baucar tu. Dia suruh Yong amik juga. Akhirnya jumpa juga barang harga RM10. Apakah itu?? haha..rahsialah. 

Yong terharu sangat dengan sikap prihatin kawan-kawan Yong. Tak sangka mantan AJK Kelab Re-x baik hati kumpul duit nak belanja kasut kat Yong. Depa cakap yang tu je depa boleh tolong. Lagipun nanti depa tak boleh pergi kenduri Yong. Jauh. Pengerusi Kelab Re-x, En Zul..kami panggil abah je.hehe Siap google kasut lagi dekat Yong. Hehe. Nisah, Najwa & Yana yang stori balik semua ni dekat Yong. Dalam gambar tadi ada gambar Najwa & Yana. Yang sebelah nisah, Najwa & depan Najwa pula,  Yana. Maksudnya kami berempat ni mantan AJK Kelab Re-x. Best tau aktiviti-aktiviti dalam kelab ni. Sesuai untuk orang yang aktif dan suka sukan lasak. Depa cakap, En Zul suruh beli kasut yang mahal & branded sikit untuk majlis kawen nanti. Terima kasih kawan-kawan. Hadiah kasut ni sangat bermakna dalam hidup Yong. Kurang sikit beban Yong nak beli barang-barang kawen. Hampa semua memang baik hati, caring, & sporting sangatttt

Nak tau tak.. rupa-rupanya kan? depa komplot dengan Usop juga. Depa tak bagi Usop beli kasut dekat Yong.  Tak taula bila masa depa semua kol Usop ni. Patutlah Usop dok suruh Yong keluar cari kasut dengan Nisah je. Lepastu boleh buat macam tak tau apa pun bila Yong kol dia. Yong punyalah citer detail pasal ada orang nak belanja Yong. Maluu tau..

Hampa rasa patut tak Yong hias kasut tu lagi macam tambah manik? 
Ataupun biar kosong je?
Nak tau kasut mana yang jadi pilihan hati Yong? 
Tunggu lepas abis majlis kawen nanti  :)


P/s: Sori lah entry ni agak panjang. Serius Yong tak pandai karang citer pendek-pendek.


Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Farhain Azmi Designed by azhafizah.com