-->


Khamis, 27 Ogos 2015

11 Penyebab Anak Degil dan Tidak Mendengar Kata

Perkongsian yang cukup indah.
Kisah ini saya ambil dari Whatsapps. Saya tertarik untuk berkongsi dengan semua. Semoga dapat dijadikan iktibar bersama.

Selepas ceramah seorang makcik jumpa saya. Dia mula ceritakan anak dia teruk, degil, tak dengar kata. Kuat merokok, sekarang memang degil dan tak boleh buat apa-apa dah..umur baru 17 tahun tapi memang tak dengar kata.Saya dah tak nampak jalan nak buat apa, katanya. Kalau ustaz boleh bantu saya saya amat bertuah dan beruntung..tapi saya memang rasa mustahil..

Jawab saya, anak puan begitu kerana sangkaan puan begitu. Puan tolong berhenti sangka buruk padanya dan cakap buruk padanya. Dia baik dan bakal jadi orang hebat.
Ish ustaz ni takkanlah dia degil macam tu boleh jadi orang hebat. Saya harap dia jangan buat jahat jer..

Jawab saya puan tukar sangkaan dan doa puan..insyaAllah dia akan jadi orang hebat...Allah baik,Maha Penyayang, dia suka sangkaan yang baik....
InsyaAllah ustaz. Anak saya baik dan bakal jadi orang hebat. Macam tu yer ustaz?

Yer puan tukar sangkaan dan doa pada mereka. Saat kita bersangka baik dan cakap yang baik itulah iman. Harapan kepada hidayat dan kebaikan ialah iman. Nabi saw setiap hari berjumpa manusia yang menyusahkan dan ingin membunuhnya tapi sentiasa letakkan 100 peratus sangkaan baik bahawa sekali iman datang seseorang itu akan berubah juta kali lebih dari apa yang kita boleh bayangkan.

Dengan sangkaan dan harapan yang baik barulah kita semakin rajin menasihat dengan lembut. Bijak dan hikmah dalam membangunkan anak-anak. Tanpa sangka baik kita akan membenci. Dalam doa pun dengan marah. Dalam nasihat pun menjadi bebelan dan menyakitkan hati.

Selepas beberapa minggu dia ceritakan anaknya bertambah baik. Jawab saya alhamdulillah. Puan tadi kata, betul ustaz, saya mengubah sangkaan, dia pun berubah...sangkaan ibubapa adalah doa paling kuat buat anak-anak. Motivasi terbesar buat anak-anak.


Saya ingat mak saya selalu cakap pada saya. Mak tak risau kalau ebit jaga agama walaupun siang malam kena hina. Mesti Allah jaga. Dunia ni Allah punya.

    Jika anak asyik bercakap tak berhenti itu tandanya mereka akan menjadi pendakwah yang suka berdakwah.. 
    Jika anak selalu nak bergusti itu maknanya mereka pejuang agama. Mereka akan menegakkan kebenaran walaupun ia pahit...
    Jika mereka pecahkan barang dan berebut barang kerana mereka inginkan perhatian ibubapa..
    Anak kuat menangis insyaAllah esok dah besar senang mereka menjadi orang mudah menangis masa berdoa dan solat serta membuat amal baik..
    Anak lambat sikit bercakap mungkin kerana mereka dahaga belaian dari ayah mereka yang sibuk.
    Anak remaja dah besar macam-macam permintaannya itu tandanya mereka perlu di bawa bermujahadah di jalan Allah supaya mereka tahu erti hidup susah..
    Anak remaja suka menyendiri mungkin Allah nak ingatkan keluarga itu supaya mula hidupkan sunnah dengan makan berjemaah dan berjalan bersama-sama yang mungkin sudah lama tidak dibuat..
    Anak asyik buat salah mungkin kerana mereka tidak mendapat keadilan seperti adik beradik lain.
    Anak berpura-pura dan banyak musihat mungkin kerana ibubapa kurang mendengar dan memahami mereka serta mungkin ibubapa selalu bergaduh depan anak-anak...
    Anak gila artis dan glamour mungkin kerana ibubapa pun kaki tv dan hp dan boleh perlahan kurang-kurangkan dan beri masa baca hadis bersama anak-anak dan bawa majlis ilmu..
    Anak-anak kuat melawan mungkin kerana kita di istidraj kerana tidak jaga solat berjemaah dan kurang bangun malam...
    Sebagai anak pula jadilah anak yang membuat ibubapa tidak sempat nak sangka buruk dan bercakap buruk pasal kita.


    Ya Allah jadikanlah anak kami daieMu dan berjaya dunia dan akhirat dan jadikan kami anak yang menyukakan kedua ibubapa kami dunia dan akhirat.Ya Allah terimalah kami semua
    Read More

    Hadiah Bulan Jun 2015 dari Sophie Paris

    Awal bulan hari tu, saya dapat mesej dari Sophie Paris. Mesej pemberitahuan bahawa saya dapat hadiah dari Sophie Paris. Wah, excited kemain tau masa ni.



    Tapi dalam mesej tu takde pula inform dapat hadiah apa kan? So, saya pun contact Kak Ida merangkap upline saya. Kak ida ni asalnya sponsor GA yang saya pernah join sebelum ni, dan saya menang hadiah daripadanya. Tak sangka dia bagi hadiah Sophie Paris dan keahlian percuma kat saya. Rezeki. After that, kami selalu keep in touch dan now jadi kawan baik. Opps melalut pula. Back to story, Kak ida bagitau saya dapat hadiah belanja, Cop dan Menang untuk bulan Jun 2015.

    1 cop = RM50 pembelian dalam satu resit
    3 cop layak dapat hadiah Primrose Jeweller Box
    5 cop pula layak dapat hadiah Bag Lobelia dan Primrose Jeweller Box

    Mula-mula saya expect dapat hadiah Ganjaran 2 sebabnya saya ada buat sales lebih dari RM250.
    Stay cool. Kita cek dulu dapat hadiah apa.
    Isnin lepas dapat parcel dari Sophie Paris. Excited nak buka masa tu. Yelah ni first time saya dapat hadiah dari Sophie Paris.  Jeng jeng jeng...

    Nin dia
    -
    -

    Cantik tak? Buka kat opis terus bunyi music dan patung tu tengah menari.
    Malu i. hikhik.

    Mula-mula sebelum hadiah ni sampai agak sedih jugaklah sebab saya ingat saya akan dapat hadiah jewellery box dan Bag Lobelia. Yelah, kan tadi saya ada inform saya buat sales lebih dari RM250 kan? Lepas cek, website bonus Sophie Paris barulah faham. Jumlah saya purchase barang sehingga 30 Jun hanyalah layak untuk 3 cop dan tidak melebihi RM250. Kemudian saya purchase barang pada 8 Julai, jadi bonus dikreditkan untuk bulan Julai pula. Rupa-rupanya tempoh promosi 1 April - 31 Julai 2015 itu ialah Promosi beli, Cop dan Menang untuk 4 bulan berlainan katalog. Jadi, setiap bulan hadiah yang ditawarkan adalah berlainan. Korang faham tak? hahaha cheq, tak reti nak explain kat orang. Ada ke orang yang nak amik tau? hehehe. Takpelah, ini satu pelajaran baru untuk newbie seperti saya. 

    Alhamdulillah, saya suka sangat hadiah tu.  Zulaikha pun pantang tengok box ni. Asyik nak tarik patung tu je. Risau umminya..huhu

    Oh, eyeshadow tu bukan hadiah ye. Saya beli untuk kegunaan sendiri. Nak melawa jugak depan encik suami.Hehehe..Gelak gatal.  Eyeshadow muslimah kod SME3 warna emerald. Eyeshadow ni ada cop halal dari JAKIM dan bukan jenis waterproof. Means, senang cuci dan tanggal.In shaa Allah boleh dibawa solat. Bentuknya kecil dan senang dibawa ke mana-mana. In shaa Allah nanti saya akan buat entry khas review produk Muslimah dari Sophie Paris.

    Jom sertai Sophie Paris. Pendaftaran keahlian serendah RM15 tidak termasuk caj pos.

    Starter kit SOPHIE PARIS untuk pendaftaran ahli baru. Starter Kit ini mengandungi:
    • Membership Application Form
    • Welcoming Letter
    • Membership Card
    • Member’s Manual
    • SOPHIE Solution Quick Guide
    • Member Purchase Order Form
    • Customer Purchase Order Contract
    • Invitation Card to SOPHIE Event
    • Latest Catalogue
    Jika korang nak tengok Katalog terbaru sempena bakal raya haji ni boleh klik link ini ye

    Direct personal mesej saya di facebook atau emel
    farhain2010886686@gmail.com jika korang berminat untuk mengetahui tentang Sophie Paris. :) 

    Read More

    Rabu, 26 Ogos 2015

    Wordless Wednesday #2 : Motivasi diri


    Read More

    Sabtu, 22 Ogos 2015

    Segmen Klik-klik Nuffnang

    Nuffnang saya ni lambat betul nak bergerak. Macam siput. Jom pakat sedekah nuffnang. Awak klik nuffnang saya dan komen done. Nanti saya klik balik nuffnang awak semua. Anyway, saya join segmen klik-klik nuffnang anjuran blogger LianaSulaiman96.

    http://lianasulaiman96.blogspot.com/2015/08/segmen-klik-klik-nuffnang.html 
    KLIK BANNER UNTUK JOIN SEGMEN
    Read More

    Jumaat, 21 Ogos 2015

    Giveaway Anak Merdeka 2015

    Marilah mari kita support Giveaway anjuran blogger Maria Firdz. Sempena hari ulang tahun keempat anak merdeka Maria dan Firdz...  Beliau berbesar hati anjurkan simple Giveaway yang sepenuhnya disponsor oleh Syarikat HMSD Ent. 

    http://www.mariafirdz.com/2015/08/giveaway-anak-merdeka-2015.html 
    KLIK BANNER UNTUK JOIN GA 

    Syarat-syarat penyertaan:
    1. Blogger Malaysia
    2. Follow Blog: Maria Firdz | Homemadesticker
    3. Follow Google + : +Maria Firdz  | +Firdzaus Mariah 
    4. Like page: Homemadesticker | Cetak Baju Ekspress
    5. Buat satu entry bertajuk "Giveaway Anak Merdeka 2015!"
    6. Copy BANNER di atas dan Backlink kan ke entry ini.
    7. Publish dan Tinggalkan URL Entry di kotak komen ENTRY INI.
    Hadiah yang ditawarkan:
    • 1 helai T-Shirt Cotton x 2 pemenang
    • 1 button badge + 1 magnet fridge x 3 pemenang
    • 1 custom sticker x 2 pemenang
    • 1 puzzle x 1 pemenang
    • 1 car stripe sticker x 2 pemenang
    10 pemenang bertuah dicari!!!
    Tempoh Giveaway: 21 Ogos 2015 hingga 31 Ogos 2015 (8.00pm)
    Read More

    Ainul Mustafa Giveaway

    Sempena bulan kemerdekaan ni, blogger Ainul ada buat giveaway. Hadiah awesome. So, tunggu apa lagi moh le pakat join.

    http://jalanabadi172784.blogspot.com/2015/08/giveaway-voucher-emel-melinda-looi.html 
    KLIK BANNER UNTUK JOIN GA


    Hadiah untuk Giveaway ini adalah
    1 x Voucher RM50 dari Emel Melinda Looi  & Wang Tunai RM20 + Product from Crabtree and Evelyn

     Yong tag semua blogger yang suka join contest dan events. 
    www.azhafizah.com ---> keh3x tag fiza juga.

    Tarikh Tutup Giveaway adalah pada 31 Ogos 2015 jam 12TghMalam
     
    P/s: Sorry sis Ainul, saya takda akaun instagram
    Read More

    Segmen "Meh Sally Nak Review"

    Blog yang sudah usang kini berwajah baru. saya berharap sangat bilangan follower bertambah. Salah satu caranya adalah join Segmen yang blogger Sally anjurkan ni. Ada rezeki dia tolong review blog saya kan? hehehe.

    http://sallysamsaiman.blogspot.com/2015/08/segmen-meh-sally-nak-review.html 
    KLIK BANNER UNTUK JOIN SEGMEN 

    Syarat-syaratnya:
    1. Follow blog Sally, Add To Circle Google+ Sally, Follow Twitter Sally, Follow Instagram Sally dan Like Fanpage Sally
    2. Buat satu entry bertajuk Segmen "Meh Sally Nak Review"
    3. Letak banner dan link kan ke entry ni.
    4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen.
    5. Segmen ini akan berlangsung dari 20th-30th August 2015 (11.59 pm waktu Malaysia)   
    P/s: Maaf ye Sally, Yong takde akaun instagram dan twitter. Syarat yang lain dah follow.
    Read More

    Promosi Penghabisan Stok Pureen 2015

    HOT ANNOUCEMENT!!

    Kepada semua penggemar barangan Pureen mahupun ibu-ibu sekalian, Pureen bakal mengadakan Pureen Stock Clearance Promotion lagi pada 5 - 6 September 2015 ini. Haa excited tak?

    Saya of cos lah excited kan., melalui pengalaman rakan-rakan facebook yang lain diorang cakap memang best gila masa sales Pureen. Barangnya tersangatlah murah. Diskaun melampau tuu. Contoh macam pakaian bayi boleh dapat harga serendah RM3. Bukan bundle ek. Memang original dan masih elok lagi. tapi baju bukan jenis sepasang. Kena pandai-pandai mix & match lah. Saya memang selalu belikan Zulaikha baju brands Pureen. Kainnya selesa dan harga mampu milik la. Baby kan. Nak beli yang mahal-mahal sangat buat apa, boleh pakai sekejap je

    Harga untuk pampers pula diskaun sehingga 50%. Bolehlah memborong dengan jayanya jika korang ada anak yang memang pakai pampers Pureen atau jenis kulit bontot tak kisah pakai brands apa pun. Mujur jugak Zulaikha jenis tak melecet bila tukar-tukar pampers. So, item on list is pampers.



    Hopefully, husband saya mau join ler. Dia bukannya jenis suka tempat yang bersesak dan ramai orang ni. Kitorang tak pernah pergi sales Pureen lagi. Event macam Mom & baby Expo di Midvalley tu dah banyak kali pergi. Saya plan nak beli barang Zulaikha macam baju, pampers, barang mandian dan botol susu.. Boleh juga plan beli untuk adiknya siap2. Ngeh3x,, haipps saya tak mengandung lagi. Biarlah Zulaikha cukup umur 2 tahun dulu.

    Korang ada yang pernah pergi? boleh lah share pengalaman.
    Ada sesapa yang plan nak pergi? Mana tau kot-kot boleh kita berjumpa nanti.

    Rujukan : Pureen
    Read More

    Khamis, 20 Ogos 2015

    Surprise Candle Light Dinner For Husband In Flora Cafe Ampwalk

    Sebenarnya ni cerita seminggu yang lepas. Hmm dah basi pun. Nak juga citer kat sini. Entry mungkin agak panjang ye. Dulu saya selalu berangan, lepas kawen kan kitorang laki bini pergi honeymoon kat pulau. Then, tidor kat chalet yang ada pool dalamnya. Katil ditaburi dengan rose merah, ada 2 replika towel berbentuk angsa. Malamnya kitorang dinner di tepi pantai dengan disimbahi cahaya lampu lilin yang menaikkan mood romantik, ada waiter tolong hidang makanan, makanan semua sedap siap ada kek lagi. Sebelah meja pula ada orang main violin..wahh.. kemain kau berangan jah.

    Takde maknanya semua tu. Baru kawen seminggu, dah kena berjauhan 3 bulan dengan suami sebab Usop kursus. So, kami takdak proper honeymoon. Tuptup dah dapat anak. hehe. Sempena ulang tahun perkahwinan kami yang ke-2, saya rancang nak hadiahkan sesuatu untuk suami. Sesekali biarlah bini pula yang belanja. Kempunan kan nak candle light dinner.

    LELAKI INI..

    Mencintaiku seadanya.
    Menerima segala kekuranganku.
    Bersabar dengan karenahku.
    Pemberi semangat.
    LELAKI INI.
    Rajin ke pasar. Pengetahuan tentang ikan, ayam, daging melebihiku.
    Rajin membantu menguruskan hal rumah tangga.
    Generator Rezekiku.
    Mengajarku supaya menjadi lebih matang.

    Dulu,
    Sebelum kahwin, aku segan nak menunjuk kasih sayang untuk keluarga.
    Alhamdulillah, sekarang tidak lagi. In shaa Allah masih diperbaiki.
    Sebelum kahwin, aku kurang mengambil berat tentang aurat.
    Sekarang, alhamdulillah sudah berstokin. In shaa Allah akan diperbaiki lagi. Doakan saya ya sahabat.

    Saya jarang memberi hadiah untuk suami sejak dari zaman bercinta.
    Tapi suami sangat baik dengan saya.
    Inilah hadiah romantis saya buat suami.
    Cinta pertamaku sejak dari umur 17. ♥♥
    Mohon Doakan perjalanan cinta ini berkekalan hingga ke jannah.
    Terima kasih.

    P/s: hahaha..saja bajet geli-geli romantik sikit. Madah tu sebenarnya saya postkan di Facebook. Cuma copy dan pastekan di sini.

    Saya decide nak dinner kat Flora Cafe Ampwalk. Dekat je dengan rumah saya. Kali pertama tahu pasal Flora Cafe ialah masa saya dan adik singgah Secret resepi tahun lepas. Secret resepi tu betul-betul menghadap Flora Cafe. Memang tangkap cintan lah masa ni. Terpegun dengan dekorasi bunga-bungaannya.


    Sehari sebelumnya, saya terus contact dengan Mell (Manager Flora Cafe kot). Saya whatsapp je. Mell pun bagi detail macamni


    Terkejut jugak tengok harga. Dah naik ek? sebelum ni saya search around RM100+. Maybe GST kot. Pakej tu ada 2 option sama ada nak masakan melayu atau western. Minuman cuma air sirap. Pakej tu termasuk sekali dengan decorasi lilin, alas meja dan bunga-bungaan. Tambahan RM70 jika mahu belon helium. Tak silap saya dapat 10 biji belon kot. 

    Saya tak amik pakej kemboja tu pun. Belon pun tak amik. Cuma minta ala carte table decoration je. Sebab saya nak pilih sendiri makanan nanti. Caj yang dikenakan adalah RM100. Saya pun bank in deposit RM100 dan terus book date. Awal pagi 12 haribulan tu masing-masing buat dek je. Takde wish anniversary pun. Rasa nak cekik usop gak masa tu.Haha. Kebetulan petang tu hujan lebat pula, memang gelabah la kami. Yelah, kami tempah meja pukul 8.00 malam. Pukul 6 lebih masih di opis. Terkandas. Balik tu memang kelam kabut la bersiap. Sampai di Flora Cafe pun dah pukul 8.35 minit malam. Mujur Mell ok. 

    Sampai di depan pintu masuk Flora Cafe je, Mell terus tunjuk meja kat kami. Eh, heran jugak, camna dia cam muka aku kan? haha abaikan. Si Usop pula dok tersengih-sengih lebih dari kerang busuk lagi. Suka ler tuu..

    Tengah tunggu order sampai. Masa ni, Zulaikha taknak duduk lagi dalam baby chair. Menu yang kami pilih:
    • Nescafe ais
    • Vanilla Lemonade
    • Spaghetti  Bolognese
    • Chicken Chop
    • Bubur Ayam
    • Sotong Kangkung
      Rasa menyesal pilih air vanilla lemonade tu. Dok bayang ada macam aiskrim vanilla. Tapi rasa macam air soda je pun. Jakun betul. Baik saya amik jus buah.. Lagi sedap.

     Dekorasi meja. Cuma tak puas hati sebab takda fresh flower macam bunga rose. Eh, tengok dalam blog orang len kemain ada taburan kelopak bunga rose, kenapa meja kami takde? Takkan RM100 dapat ini je? Ke kena request tambah bunga rose.

     Usop pilih chicken chop. Puas hati sebab sedap dan hidang dalam pinggan besar. Isi ayam lembut dan rangup. Jagung tu Zulaikha bedal makan.


    Bubur Ayam beserta dengan bahan penambah rasa. Beli untuk Zulaikha ni. Sekali tengok, nahai mangkuk besaq depa boh. Boleh kongsi 2 orang makan. Memang gelak sakan kitorang. Zulaikha makan suku mangkuk je. 

     Ummi, Zulaikha dahagalah.
    Ala, ummi lupa nak order air suam
    Nah, minum susu dulu.
    Susu pun sedapp ummi


     Febret saya. Spagetti sedap, kuah sedikit manis. Memang banyak sampai sengkak perut makan. Berbaloi harga dengan rupa, rasa dan kuantitinya.

    Dessert kitorang, sotong kangkung. Terus tekak bertukar selera kampung. 
    First time makan sotong kangkung tapi memang sedaplah. Kami terpaksa bungkus sebab perut dah kenyang sangat.

     Tiba-tiba ada pula photographer datang amik gambar kitorang. Tengoklah muka gedik zulaikha tu. Pantang kalau nampak abang. Hehe. Kek tu kami beli kat secret resepi je. Beli sebijik nanti tak habis pula, so belilah sepotong red velvet. Sedap.

    Bergambar di hadapan pintu Flora Cafe. Sengih kemain sebab berak. Balik rumah pakai pampers je. Baju kena taik. Makan banyak sangat zulaikha ni. Mujur rumah dekat je.

    Overall, makanan sedap, layanan tiptop. Harga berpadanan dengan rasa makanan. Kitorang bayar dalam RM180 camtu. Fuh jimat RM25.00. Sebelum balik kitorang jumpa Mell dulu dan ucap terima kasih. Dalam hati dok terpendam juga nak tegur Mell, kalau balas wassap letak skit icon smiley. Kan best bila orang berurusan. Bila dapat wassap terutama urusan bisnes takde icon smiley, apa rasa korang? macam baca mendatar kan? Nak beli ke tak. Cam gitu. Tips nak close deal dengan pelanggan seeloknya letak icon smiley pada setiap hujung ayat wassap. Nampak pelik kan? tapi cayalah cakap saya, orang akan lebih gembira bila dapat wassap/mesej macamtu.


    Korang boleh hubungi Mell untuk sebarang tempahan. Kat gambar atas ni dah ada contact no dan page FB. Restoran tu bukan terhad untuk hari istimewa je tau. Diorang pun ada pakej lunch juga.

    Alamat Flora Cafe
    Ground Floor,
    The Ampwalk 218,
    Jalan Ampang,
    50450 Kuala Lumpur.

    Terima kasih sudi baca entry yang sangat panjang ni. Penat menaip. 
    Nak tambah pahala, klik nuff sama ye. :)

    Read More

    Rabu, 19 Ogos 2015

    wordless wednesday #1: Motivasi diri


    Read More

    Keychain MiniGA #8

    Support blogger lagi. Mudah-mudahan blogger Nazirah akan capai bilangan follower 1000 dalam masa terdekat ni. Ameen!

    http://nazirahnyerr.blogspot.com/2015/08/keychain-miniga-8.html 
    KLIK BANNER UNTUK JOIN 


    Keychain MiniGA #8 ni akan berlangsung dari

    16 OGOS 2015 ---> 20 OGOS 2015 11.59pm=5 HARI
     
    23 OGOS 2015 senarai peserta akan dikeluarkan
     
    24 OGOS 2015  pemenang akan di umumkan...

    Read More

    Carta pertumbuhan gigi bayi

    Perkara yang paling menggembirakan bagi seorang ibu tentulah apabila dapat melihat perkembangan tumbesaran anak sendiri. Begitu juga dengan saya. Hari-hari excited tengok anak sendiri membesar. Sekarang Nurfarah Zulaikha dah masuk 10 bulan. How time flies.. Rasa macam baru je semalam, dok kat wad bersalin dok meraung sakit nak beranak. Hehe.

    Saya kongsikan carta pertumbuhan gigi bayi sebagai panduan bersama. Tapi ingat tau, setiap anak tak sama perkembangannya. Jadi, jangan sedih kalau anak dah 6 bulan tapi belum tumbuh gigi.

    Klik gambar untuk paparan lebih jelas


    Masa zulaikha umur 5 bulan, dia dah tumbuh 2 batang gigi di bahagian bawah. Kesian dia masa tu. Bengkak gusi sampai demam-demam.  Masuk 7 bulan, tumbuh lagi 2 batang gigi di bahagian atas. Demam lagi. Gatal gusi pulak tu. Saya belikan teether bagi dia gigit. Last-last tak berguna pun teether tu, nak gigit ummi dia juga..huhuhu



    Sekarang zulaikha dah 10 bulan, lagilah bertambah gigi dia. Tambah lagi 2 batang di bahagian atas. Macam biasa la setiap kali tumbuh gigi, dia demam. Jumlah gigi Zulaikha buat masa sekarang dah 6 batang. Means, 2 bawah dan 4 atas. Pelik juga sebab gigi atas yang banyak dulu. 

    Bila gigi dah bertambah, pola makanan pun kena berubah la. Sebelum ada gigi, bayi anda mungkin hanya diberi makan puree atau minum susu je. Sekarang, mak - mak sekalian kena bagi makanan bertekstur kasar sedikit contohnya bubur nasi atau finger food. Ingat, bagi yang berkhasiat je tau. Elakkan bagi jajan. Say BIG NO to junkfood. 

    Sumber gambar: Facebook
    Read More

    Selasa, 18 Ogos 2015

    Giveaway Sketch Picture By Eintan Nurfuzie


    Bersempena Entry yang ke 1000, Cik En memurah hati memberi penghargaan kepada pengunjung setia blog Cik EN
    GiveAway Sketch Picture By Eintan Nurfuzie
    Sebanyak 15 Sketch Picture akan Cik EN beri secara percuma kepada pemenang pemenang
    GA Sketch Picture By Eintan Nurfuzie
    Sebelum itu berita baik kepada semua kerana GA Sketch Picture By Eintan Nurfuzie ini Cik En 
    terbuka kepada blogger dan Non blogger (Pengguna Fb atau IG yang tiada blog)

    Syarat Syaratnya:

    http://www.nurfuzie.com/2015/08/giveaway-sketch-picture-by-eintan.html

    KLIK BANNER UNTUK JOIN GA

    Blogger
    1. Follow Blog Cik EN, Like Page FB Blog Cik EN, Google Plus Cik EN dan IG Cik EN
    2. Buat Entry Bertajuk "GiveAway Sketch Picture By Eintan Nurfuzie"
    3. Copy dan Paste Banner diatas dan linkkan ke entry ini
    4. Letakkan Picture Yang Nak Sketch (close up/pixel tinggi) (update terbaru)
    5. Pilih 1 Entry dari mana mana entry dalam blog Cik EN dan letakkan dalam entry tersebut.
    6. Publish dan copy link entry korang dan paste di komen entry ini.

    Facebook
    1. Follow Blog Cik ENLike Page FB Blog Cik ENGoogle Plus Cik EN dan IG Cik EN ( boleh follow blog dan goggle plus melalui akaun email) ( Wajib Like Page FB Blog Cik EN)
    2. Buat Post Bertajuk "GiveAway Sketch Picture By Eintan Nurfuzie" , Upload gambar yang nak sketch, masukkan link http://nurfuzie.com
    3. Buat Hastag #Giveawaysketchpicturebyeintannurfuzie dan pastikan post berstatus public

    Instagram (IG)
    1. Follow Blog Cik ENLike Page FB Blog Cik ENGoogle Plus Cik EN dan IG Cik EN ( boleh follow blog dan goggle plus melalui akaun email) (wajib Follow IG Cik EN)
    2. Buat Post Bertajuk "GiveAway Sketch Picture By Eintan Nurfuzie" , Upload gambar yang nak sketch , masukkan link http://nurfuzie.com
    3. Buat Hastag #Giveawaysketchpicturebyeintannurfuzie dan pastikan post berstatus public

    Senarai peserta akan dikeluarkan secara berperingkat sehinggalah sampai masa tamat GA 

    Masa berlangsung 
    12 Ogos 2015 - 16 Ogos 2015 (12 tghhari)

    Picture yang nak Cik En Sketch:
     

    Boleh tak picture berdua tu? hehe.

    Read More

    Merdeka Giveaway By Honeyonnee.com

    Jom support blogger lagi!

    http://www.honeyonnee.com/2015/08/merdeka-giveaway-by-honeyonneecom.html 
    KLIK BANNER UNTUK JOIN GA 

    TEMPOH GIVEAWAY BERLANGSUNG : 15 Ogos - 15 Sept 2015 . Pemenang akan diumumkan dalam masa seminggu selepas tarikh tamat. GA ni saya bahagikan kepada 2 kategori : utk BLOGGER & FACEBOOKER ..so, 1 hadiah utk blogger yg bertuah dan 1 lg hadiah utk facebooker yang bertuah.. .. Syarat-syaratnya simple je untuk BLOGGER (wajib buat tau..) : Buat entri yang bertajuk "Merdeka Giveaway By Honeyonnee.Com" , copy banner di atas then letak kat entry korang yea. Lepas tu, korang nak buat netry apa saje, terpulang..taknak buat pun tak apa asalkan entry korang link ke GA nih .. Follow blog Honeyonnee.Com LIKE Facebook Page honeyonnee.com by scheetah klik Merdeka Giveaway By Honeyonnee.Com dan tekan button SHARE Bila dah selesai semua di atas, sila tinggalkan URL entry korang kat kotak komen entry ini. Syarat-syaratnya simple je untuk FACEBOOKER (wajib buat tau..) : LIKE Facebook Page honeyonnee.com by scheetah klik Merdeka Giveaway By Honeyonnee.Com dan tekan button SHARE ke wall korang dan TAG 5 orang rakan Facebook korang. Bila dah selesai semua di atas, sila tinggalkan komen "SELESAI" korang kat kotak komen SINI 2 pemenang akan dipilih secara random dari random.org

    Make $35 per hour : http://bit.ly/elance_web
    TEMPOH GIVEAWAY BERLANGSUNG : 15 Ogos - 15 Sept 2015 . Pemenang akan diumumkan dalam masa seminggu selepas tarikh tamat. GA ni saya bahagikan kepada 2 kategori : utk BLOGGER & FACEBOOKER ..so, 1 hadiah utk blogger yg bertuah dan 1 lg hadiah utk facebooker yang bertuah.. .. Syarat-syaratnya simple je untuk BLOGGER (wajib buat tau..) : Buat entri yang bertajuk "Merdeka Giveaway By Honeyonnee.Com" , copy banner di atas then letak kat entry korang yea. Lepas tu, korang nak buat netry apa saje, terpulang..taknak buat pun tak apa asalkan entry korang link ke GA nih .. Follow blog Honeyonnee.Com LIKE Facebook Page honeyonnee.com by scheetah klik Merdeka Giveaway By Honeyonnee.Com dan tekan button SHARE Bila dah selesai semua di atas, sila tinggalkan URL entry korang kat kotak komen entry ini. Syarat-syaratnya simple je untuk FACEBOOKER (wajib buat tau..) : LIKE Facebook Page honeyonnee.com by scheetah klik Merdeka Giveaway By Honeyonnee.Com dan tekan button SHARE ke wall korang dan TAG 5 orang rakan Facebook korang. Bila dah selesai semua di atas, sila tinggalkan komen "SELESAI" korang kat kotak komen SINI 2 pemenang akan dipilih secara random dari random.org

    Make $35 per hour : http://bit.ly/elance_web
    TEMPOH GIVEAWAY BERLANGSUNG : 15 Ogos - 15 Sept 2015 . Pemenang akan diumumkan dalam masa seminggu selepas tarikh tamat. GA ni saya bahagikan kepada 2 kategori : utk BLOGGER & FACEBOOKER ..so, 1 hadiah utk blogger yg bertuah dan 1 lg hadiah utk facebooker yang bertuah.. .. Syarat-syaratnya simple je untuk BLOGGER (wajib buat tau..) : Buat entri yang bertajuk "Merdeka Giveaway By Honeyonnee.Com" , copy banner di atas then letak kat entry korang yea. Lepas tu, korang nak buat netry apa saje, terpulang..taknak buat pun tak apa asalkan entry korang link ke GA nih .. Follow blog Honeyonnee.Com LIKE Facebook Page honeyonnee.com by scheetah klik Merdeka Giveaway By Honeyonnee.Com dan tekan button SHARE Bila dah selesai semua di atas, sila tinggalkan URL entry korang kat kotak komen entry ini. Syarat-syaratnya simple je untuk FACEBOOKER (wajib buat tau..) : LIKE Facebook Page honeyonnee.com by scheetah klik Merdeka Giveaway By Honeyonnee.Com dan tekan button SHARE ke wall korang dan TAG 5 orang rakan Facebook korang. Bila dah selesai semua di atas, sila tinggalkan komen "SELESAI" korang kat kotak komen SINI 2 pemenang akan dipilih secara random dari random.org

    Make $35 per hour : http://bit.ly/elance_web
    TEMPOH GIVEAWAY BERLANGSUNG : 15 Ogos - 15 Sept 2015 . Pemenang akan diumumkan dalam masa seminggu selepas tarikh tamat. GA ni saya bahagikan kepada 2 kategori : utk BLOGGER & FACEBOOKER ..so, 1 hadiah utk blogger yg bertuah dan 1 lg hadiah utk facebooker yang bertuah.. .. Syarat-syaratnya simple je untuk BLOGGER (wajib buat tau..) : Buat entri yang bertajuk "Merdeka Giveaway By Honeyonnee.Com" , copy banner di atas then letak kat entry korang yea. Lepas tu, korang nak buat netry apa saje, terpulang..taknak buat pun tak apa asalkan entry korang link ke GA nih .. Follow blog Honeyonnee.Com LIKE Facebook Page honeyonnee.com by scheetah klik Merdeka Giveaway By Honeyonnee.Com dan tekan button SHARE Bila dah selesai semua di atas, sila tinggalkan URL entry korang kat kotak komen entry ini. Syarat-syaratnya simple je untuk FACEBOOKER (wajib buat tau..) : LIKE Facebook Page honeyonnee.com by scheetah klik Merdeka Giveaway By Honeyonnee.Com dan tekan button SHARE ke wall korang dan TAG 5 orang rakan Facebook korang. Bila dah selesai semua di atas, sila tinggalkan komen "SELESAI" korang kat kotak komen SINI 2 pemenang akan dipilih secara random dari random.org

    Make $35 per hour : http://bit.ly/elance_web
    TEMPOH GIVEAWAY BERLANGSUNG : 15 Ogos - 15 Sept 2015 . Pemenang akan diumumkan dalam masa seminggu selepas tarikh tamat. GA ni saya bahagikan kepada 2 kategori : utk BLOGGER & FACEBOOKER ..so, 1 hadiah utk blogger yg bertuah dan 1 lg hadiah utk facebooker yang bertuah.. .. Syarat-syaratnya simple je untuk BLOGGER (wajib buat tau..) : Buat entri yang bertajuk "Merdeka Giveaway By Honeyonnee.Com" , copy banner di atas then letak kat entry korang yea. Lepas tu, korang nak buat netry apa saje, terpulang..taknak buat pun tak apa asalkan entry korang link ke GA nih .. Follow blog Honeyonnee.Com LIKE Facebook Page honeyonnee.com by scheetah klik Merdeka Giveaway By Honeyonnee.Com dan tekan button SHARE Bila dah selesai semua di atas, sila tinggalkan URL entry korang kat kotak komen entry ini. Syarat-syaratnya simple je untuk FACEBOOKER (wajib buat tau..) : LIKE Facebook Page honeyonnee.com by scheetah klik Merdeka Giveaway By Honeyonnee.Com dan tekan button SHARE ke wall korang dan TAG 5 orang rakan Facebook korang. Bila dah selesai semua di atas, sila tinggalkan komen "SELESAI" korang kat kotak komen SINI 2 pemenang akan dipilih secara random dari random.org

    Make $35 per hour : http://bit.ly/elance_web
    Read More

    1st GIVEAWAY by@Mawar_Assufi



    Join GA lagi. Support blogger. Support bisnes rakyat Malaysia. Hidup blogger. Hidup Malaysia!!
    Hahahaha.. Entah apa-apa lagi. Bukan saya takda entry baru, ada terperam malas nak publish lagi. So, join jelah GA ni dulu.

    http://naurahnawwarah.blogspot.com/2015/08/1st-giveaway-by-mawarassufi.html 
    KLIK BANNER UNTUK JOIN GA

    Syarat @ Cara Penyertaan :

    1- Blogger menetap di Malaysia & Beralamat di Malaysia

    2- Buat entry "1st GIVEAWAY by@Mawar_Assufi"

    3- Letak banner which links to this page.

    4- Letak link sponsor dalam entry & : (No worries, only put LINK)

           LIKE FB PAGE : DwiNuri Scarfs (Kalau rajin LIKE. Admin ucap terima kasih daun keladi :)
           FOLLOW IG : @dwinuriscarfs_ (if ada, kindly mention ye if ada)

    5- Hantar your link entry dalam kotak komen by mention :
              - NAME :
              - FB NAME  :
              - BLOG NAME :



    TARIKH TUTUP : 31th AUGUST 2015
    HADIAH PEMENANG 1st GIVEAWAY by @ MAWAR_ASSUFI

      Good luck korang!
    Read More

    Mini Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015


    Jom sama-sama meriahkan mini giveaway dari blogger Diari Jejaka Hangat.
    Rugi kalau tak join tau.. At least kalau tak menang pun, kita still tambah kawan baru kan?


    Mini Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015 bermula pada jam 10.00 malam 17 OGOS 2015 hingga 11.59 malam 31 OGOS 2015. Menawarkan hadiah yang bernilai RM 155.00 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI...
    Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.
     
    Syarat-syaratnya :
    1. Wajib Follow Blog Sponsor
    | Diari Jejaka Hangat | Wan Sarah | Shalminadya | Missakuradiary | Aderakukeysah
    | Awansayatasana | Azirahman | Yayacendana |

    2. Wajib Like Fanpage Sponsor



    3. Follow Instagram Sponsor
    | Aerill_Hassan | Barbieshia | Bahejabelladotcom | Norazilah72 | Yayacendana | 

    5. Buat entri bertajuk Mini Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015 
    6. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
    7. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
    Sekian.

    P/S: Maaf ye saya memang tiada akaun instagram

    Read More

    Isnin, 17 Ogos 2015

    Segmen "AKU PUNYA BELOG ENGKAU YANG PANAS" by OmbakBergigi

    *Klik Gambar Untuk Join*

    Jom Join "Segmen' AKU PUNYA BELOG ENGKAU YANG PANAS' by OmbakBergigi. " .Kali ni korang wajib beri satu kritikan sama ada negative atau positive kepada belog OmbakBergigi. Kerana kritikan korang begitu begitu berharga. Jadi~ Apa hadiahnya? Apa syarat-syaratnya? sila klik gambar di atas untuk ke entri Segmen. :)

    Jom Support Wahai Kawan-Kawan Blogger :)

    SAYA SAHUT UNTUK MENGKRITIK BLOG OMBAKBERGIGIS

    Salam perkenalan buat blogger adik OmbakBergigi. Panggil adiklah, sebab tengok bio umur baru 20.
    Saya ni dah pangkat hakak..hehe. terasa tua pula diriku. Eh, dok Setiawangsa ek? Dekatlah dengan rumah akak. Bolehlah kita jumpa dan kenal-kenal nanti jika berkesempatan.

    Kak yong (boleh juga panggil Kak Farah) cuma nak komen blog adik kemas, simple dan cantik.
    Nama blog sesuai sangat dengan warna tema. Cuma kalau boleh, header tu letak sikit nama blog adik atau nama panggilan adik. Senang reader nak tahu dan panggil kan?

    Apa lagi ek, oo lagi satu ni taktau la kak Yong tak perasan ke apa..Adik tak letak apa-apa medium contact ke di blog? Sebagai cadangan, at least letak emel adik di bahagian sidebar atau ruang about me. Mungkin reader nak direct contact dengan adik, tanya tutorial ke tapi segan nak tulis kat ruang chit chat kan..

    Ok itu je..sori lah kalau kak Yong ni berletiaq lebih pula.
    Engkau panas tak sekarang ni dik?
    Hahaha..
    Read More

    Jumaat, 14 Ogos 2015

    Merdeka Giveaway dari Kasutkaca15

    Sempena bulan kemerdekaan ini. blogger kasutkaca15 ada buat giveaway tau.
    Hadiahnya sehelai tudung bawal. Jom join GA ini sebagai tanda sokongan ye kawan-kawan :)
     
    http://kasutkaca15.blogspot.com/2015/08/merdeka-giveaway-dari-kasutkaca15.html 
    KLIK BANNER UNTUK JOIN 
     
    Saya join merdeka giveaway dari kasutkaca15. Semoga murah rezeki saya
    Giveaway TAMAT: 31 Ogos 2015 (Isnin)
    Read More

    Giveaway Wallet By Opzzpinky


    Semangat nak join giveaway lagi. Mana tau kot-kot ada rezeki kan?
    Maila pakat join tanda sokongan kepada blogger Sha.
     
     http://www.opzzpinky.my/2015/08/giveaway-wallet-by-opzzpinky.html
      KLIK BANNER UNTUK JOIN
     
    Read More

    Khamis, 13 Ogos 2015

    First-Segmen Erna - Bloglist-Walking Ogos 2015

    Jom kita join segmen Erna sebagai tanda sokongan kepada blogger Erna. 
    Saya dah jadi follower blog Erna yang ke 216.
    Saya nak komen sikit tentang blog Erna. Blog yang simple tapi cantik dan kemas. Saya suka tengok tau blog-blog yang berlatarkan warna putih ni. Sesuci hati gituu..hehehe
    http://alongwawaerna.blogspot.com/2015/08/first-segmen-erna-bloglist-walking-ogos.html 
    KLIK BANNER UNTUK JOIN SEGMEN
     
    Syarat-syarat penyertaan (Simple je) :

    1. Follow blog Erna : alongwawaerna.blogspot.com. Jangan lupa nyatakan blogger yang ke berapa. Yang Dah lama follow tak mengapa.
    2. Buat satu entri : First-Segmen Erna : Bloglist -Walking Ogos 2015.
    3. Tampal banner di atas dan Backlink ke entri/article ini.
    4. Jangan lupa komen dan paste kan url di dalam ruangan komen di bawah. Nanti Erna akan listkan senarai yang jon yek.
    • 15 senarai yang terpilih melalui random.org akan dimasukkan ke dalam Bloglist-Walking Bulan Ogos. 
    • Segmen berlangsung bermula 11 Ogos 2015, pukul 11 pagi sehingga 14 Ogos 2015, pukul 11.00 malam.
    • Keputusan akan diumumkan pada 17 Ogos 2015, 12.00 tengah hari.
     
    Read More

    Tips Mudahnya Bersedekah #1


     
     
    MUDAHNYA BERSEDEKAH

    Sekarang dah tiba musim buah. Kalau dalam perjalanan balik kampung atau lalu kawasan kampung, cantiknya pemandangan buah-buah rambutan memerah dan menguning dipokok.
    Tapi, tak kurang juga buahnya sudah mulai kekeringan di pokok. Tiada siapa sudi memetik. Adakah pemiliknya sudah tiada, atau tiada masa dan keinginan pun untuk memetik dan merasai manisnya buah rambutan itu?

    Biasalah, bila dah musim rasa jemu makan tu akan datang menguasai tekak. Jangankan nak makan, nak pandang pun rasa tak selera.

    TAPI.
    Itu jika kita pemiliknya atau mampu beli. Sebab buah rambutan yang dijual boleh tahan mahal harganya walaupun sedang musimnya. Apa lagi bila sudah sampai ke tangan orang ketiga (pemborong) sebelum sampai kepada pembeli.

    Di sini, saya dengan rendah hati ingin kongsikan tips Mudahnya Bersedekah.
    Kita boleh gunakan tenaga kita untuk memetik buah-buah rambutan itu. Petik buah rambutan ni agak renyahkan? Tapi takper, setiap titisan peluh yang menitis, setiap tenaga yang kita keluarkan, pasti dicatat sebagai pahala.

    Sumber google 
     
    Kumpulkan rambutan itu.
    Tapi nak sedekah pada siapa?
    Kita lihat kejiranan kita. Mungkin jika di kampung, setiap penduduk kampung pun ada pokok rambutan. Dorang pun taknak kot!

    Tapi, Malaysia ni kan ramai warga asing!
    Mereka mungkin kerja di kawasan kita tinggal. Contoh kalau di felda, ada warga Indonesia bekerja ladang. Letak ajer rambutan itu dikedai runcit. Pesan kat tuan kedai, "saya nak tumpang letak, nanti tolong bagitahu, sesiapa nak rambutan ini, ambillah".

    Atau, boleh juga usaha lebih lagi.
    Kirim kat anak-anak yang dok bandar, jika mereka balik kampung, kirimlah untuk beri pada jiran atau rakan sekerja. Letak di masjid pun boleh.
    Tak apa, jika tak ada orang ambil pun. At least kita usaha untuk bersedekah dan mengelakkan pembaziran.

    Siapa tahu, ada orang yang lalu-lalang tepi pokok rambutan kita tu terliur atau terdetik dihatinya: "sedapnya rambutan tu, teringin nak makan, nak mintak segan". Kita mungkin dah tunaikan hajat mereka itu.

    Lagi sekali, takder orang ambil pun takper, tapi InsyaAllah, kita dah dapat pahala niat nak sedekah, pahala mengeluarkan peluh dan usaha panjat/kait buah, buang semut-semut pada buah, ikat tangkai buah tu, hantar ke kedai/masjid/kirim pada anak.

    Tapi, kalau dah malas sangat atau may be mak ayah kita tak larat nak panjat atau kait buah rambutan tu, tulis kat papan atau kertas besar-besar, tampal kat batang pokok atau mana-mana la yang orang boleh nampak dengan mudah:

    "BUAH RAMBUTAN UNTUK DISEDEKAH, JANGAN MALU JANGAN SEGAN, SILA AMBIL, TAPI PETIKLAH SENDIRI YER"

    Hehehee, abis citer.

    Jangan biarkan buah kering dipokok, Allah bagi rezeki tu, elok kita kongsikan. Bukankah tangan yang memberi lebih baik daripada yang menerima?

    SEMOGA IDEA INI BERMANFAAT. INSYAALLAH.

    P/S: saya takder pokok rambutan, ada pokok cabai dan pokok pandan je. Pokok cabai pun baru berbuah satu..hehehe

    Copy paste dari FB: Rahayu Rashid

    Read More

    Khamis, 6 Ogos 2015

    Rania Turn's 1 GiveAway!

     
     
    Giveaway ini adalah bersempena ulang tahun kelahiran yang pertama Rania aka anak cik su.
    Tak sangka Cik Sue pernah menanti selama 6 tahun untuk mendapatkan zuriat. Alhamdulillah, Allah masih memberi rezeki zuriat untuk beliau. Tahniah Cik Sue.
     
    Birthday Wish untuk Rania
    Be a good girl to your parents.
    Keep healthy
    Eat nutritious foods
    May Allah bless you 

    Jemput join ye !
     
     
    http://lobaksusue.blogspot.com/2015/08/rania-turns-1-giveaway.html 
    KLIK BANNER UNTUK JOIN GA
     

    Hadiah-hadiahnya:



    Mudah, kan ! so, apalagi jangan lupa join oke :)

    Good Luck ^_^
     
    Read More
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Copyright © Farhain Azmi Designed by azhafizah.com