-->


Selasa, 1 September 2015

Idea menanam daun bawang tanpa menggunakan tanah

Haii hampa semua. Sihat ka? Sesekali kena jugaklah guna loghat bahasa utara supaya saya tak mudah lupa asal usul saya walaupun saya sudah menetap di KL. Alhamdulillah saya masih diberikan kesihatan yang baik walaupun ada jugak rasa sakit kepala dan panas mata. Musim kot. Cuaca sekarang kan tak menentu.

Saya tertarik nak kongsikan Idea menanam daun bawang tanpa menggunakan tanah dengan hampa semua. Seriuss?? Yes..tak tipu. Tertarik nak mencuba.Boleh jimat kos beli barang dapur kan?

 Pertama sekali, hampa kena sediakan: 

Bawang merah
Bekas Telur (seperti dalam gambar)
Air

Melalui gambar ini, pemilik gambar menggunakan lebih dari satu bekas telur. Mungkin untuk mengelakkan bekas telur dari cepat rosak akibat terkena air.

dan hasilnya
-
-
-

Wah suburnya Encik bawang. Tinggi tak hengat daunnya. Dari hampa dok buang bawang yang dah busuk dan rosak tu kan, baik hampa tanam. Dapat juga daun bawang.

Idea ini sangat sesuai digunakan sekiranya hampa duduk di rumah yang tidak bertanah seperti flat dan kondominium. In shaa Allah saya pun nak cuba juga nanti. Lagipun kat rumah memang ada simpan bekas telur tu. Harap-harap husband saya tak gelakkan saya ler kali ini. Hari itu tanam cabai tapi buahnya cuma sebiji. Sampai sekarang tak berbuah dah. Daun je lebat.Hmmmm

Tanam bawang tak pakai tanah takpa. Tanam manusia masuk dalam tanah juga. Hehe

Kredit: facebook Kamariah Musa
 

10 ulasan:

  1. menarik idea nie....mcm boleh cuba je kat umah...hehehe...

    BalasPadam
  2. Salam Singgah...
    menarik laaa...nak cuba la nanti...
    actually,xtaw la apa mslh ngan blog tu...
    bkn takat org lain..diri sendiri nak buka pun problem..
    tapi bler buang iklan nuffnang,dia ok pulak..sakit betul hati ini...

    BalasPadam
    Balasan
    1. oo yeke nieyl? ingatkan pc yong yg problem..
      ada problem dgn coding kot :)

      Padam
  3. Selain daun bawang ape lgi ek blh tanam? Kne buat exsperiment ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. taktaulah papaG..taugeh kot..hehe.try tgk

      Padam
  4. Cukup pintar dan bijak...
    Sarang telur banyak di rumah biasa guna untuk sarang2 sang dubia sahaja..
    boleh try nie..
    lagi best kalau kesihatan kita juga dijaga jom singgah www.alongmisuari.com untuk tips kesihatan paling awesome..

    BalasPadam
    Balasan
    1. drp terbuang je sarang ni, ada jg faedah kita gunakan utk menanam kan?

      Ok in shaa Allah nant saya lawat blog

      Padam
  5. ada dpt whatApp pasai ni.hihi
    sebelum ni tanam juga tp x letak dlm bekas telur pon.
    bila bawang tu dh bertunas biarkan je gitu sambil siram air sikit.. naik la juga..
    thanks dear

    BalasPadam

Assalamualaikum,dah baca? Sila tinggalkan komen anda.
Kalau suka tekan LIKE.
Insyaallah komen anda akan dilayan:)

Terima kasih singgah sini, nanti datang lagi ye..
Sayanggg hampa semua,

Regards,
Farhain Azmi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Farhain Azmi Designed by azhafizah.com